avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort amiabil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort amiabil

Buna ziua. Doresc sa va adresez o intrebare. Atat eu cat si sotia am cazut de acord ca este cel mai bine sa ne despartim. Motive exista, asta este. Divortul il dorim amiabil, sa se termine cat mai repede.
Am intocmit cererea, o depunem la Judecatorie cu toate actele necesare, insa exista problema partajului. Este vorba de 1 apartament (credit ipotecar), 1 auto (tot credit). Ne-am inteles ca masina sa o preia ea.
Putem redacta noi o intelegere in scris, pe care sa o sustinem in fata judecatorului?
Banca va trebui sa faca parte in proces?
Exista oare posibilitatea ca prin acea intelegere sa stabilim faptul ca dorim ca apartamentul sa fie inchiriat 1-2 ani pana trece varful crizei, in timpul acesta noi platim ratele, ulterior se valorifica?
Si ultima intrebare: vrem sa depunem actiunea maine, intelegerea privind partajul se poate depune la primul termen?
A, inca ceva. Am gasit un articol intr-un ziar, care spunea faptul ca exista posibilitatea evitarii unui proces indelung printr-o precedura administrativa desfasurata la Starea Civila. Este oare real? Acesta este linkul [ link extern ] /

Multumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
horeabortan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Claudia50 , utilizator 12:22, 4 August 2010
Salut!
Inca nu exista procedura administrativa de care vorbeati si nici nu va fi in vigoare nici noilor normative ce vor inta in vigoare privind aplicarea procedurii administrative in cazul divortului de comun acord. Exista insa procedura medierii prin incheierea unui ACORD scris de mediator la cerea dvs. si potrivit intelegerii pe care o faceti cu privire la toate problemele, divort si partajarea bunurilor ce se afla in patrimoniul dvs. In situatia creditelor ipotecare bunurile se poat imparti provizoriu doar cu titlul de drept de folosinta intrucat nu sunt in proprietatea dvs. pentru a le putea imparti si a avea un drept de proprietate asupra lor. Aceste bunuri sunt si raman in posesia dvs. dar dreptul de proprietate este inscris in favoarea bancilor creditoare.
Partajul se poate depune in acelasi timp cu cererea de divort sau separat.
Redactarea intelegerii o puteti face insa nu cred ca o veti face corespunzator, potrivit legii, existand posibilitatea ca judecatorul sa va amane sau sa va respinga daca nu imbraca o anumita forma juridica .
Va recomand sa va adresati unui avocat sau mediator pentru situatia dvs.
Succes!
Sigur ca puteti redacta o intelegere de partajare, chiar o tranzactie. In ce masura puteti asta singuri sau cu ajutor juridic, dv. stiti.
Ce se poate stabili in acea intelegere depinde si de contractele incheiate cu banca, daca aveti nevoie de acordul ei etc., eu nu pot cunoaste prevederile din contractul de credit sau din celelalte.
In functie de ce doriti dv. si banca, aceasta va putea face parte din proces ori nu, depinde de interese comune si/sau contrare, de prevederi contractuale... nu pot sti.

Din pacate, nu se poate divorta nici la stare civila si nici la mediator inca.
Despre divortul prin acord si mediator mai face ceva vorbire mica reforma in justitie, insa nu se stie ce si cand va intra in vigoare, cum se va aplica etc. Nimic sigur si palpabil azi.
1)Divortul amiabil se poate face la mediator.Daca ati depus cererea de divort, mergeti la mediator, incheiati un acord de mediere si atasati-l la cererea de divort.
La urmatorul termen judecatorul va v-a acorda divortul.
2)In ce priveste partajul...e putin mai complicat...depinde de contractele incheiate cu banca si de clauzele contractuale cum spunea AVLIL.


Domnule Dediu, in primul rand oamenii pot depune cererea de divort amiabil direct la judecatorie. Daca domnul si sotia lui "au cazut de acord" deja, de ce sa mai mearga la un mediator care sa ii faca sa ajunga la un... acord?
E o mare tampenie!

ASta ca logica.

Juridic, divortul amiabil (fie ca s-a convenit asta la mediator sau oamenii singuri deja au depus cerere in acest sens in instanta) inca mai cere, conform procedurii noastre civile sa se prezinte partile si la primul termen ca sa spuna ca-s de acord.
Or, cu acord de mediere facut sau nu, daca trebuie sa se prezinte oricum in fata judelui, ce efect are hartia de acord de mediere in acest caz?
De acord sunt deja de acord, de prezentat tot trebuie sa se prezinte, ce face pentru ei in plus hartia aia de mai platesc oamenii bani pe ea??? :O

Repet: starea civila contine o suma de drepturi personale nepatrimoniale si conform legii 196 nu se poate tranzactiona pe ele si nici incheia acorduri de mediere.

Domnule, medierea e buna, dar nu o bagam pe gat si oamenilor care nu au nevoie de ea... :P E ca si cum un om nu are nicio problema juridica si vin eu si-i spun: ia-ti avocat!
Se uita omul la mine si imi spune: stai, tanti, ca ma uitam si eu la TV!
Eu sa insist si sa-i spun ca se uita mai misto la TV daca are avocat angajat sa-l ajute sa inteleaga stirile, nu? :stunned:
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
Buna ziua tuturor! Tranzactia nu este o solutie ptr acesti doi parteneri care vor sa termine mai repede?Eu cred ca da.Cu acceptul bancii se pot realiza multe.

Alte discuții în legătură

Problema dificila!! un sfat va rog! anda4uu anda4uu Buna ziua! Problema mea este una mai lunga... Insa pe scurt, parinti mei sunt divortati, iar tatal vroia sa bage partajul... Insa de la partaj a ajuns la ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord mihai2petru mihai2petru eu si sotia mea vrem sa divortam problema este ca avem doi copii de 2 ani si sunt dispus sa platesc pensie alimentara dar nu vrem sa cheltuim pe avocati se ... (vezi toată discuția)
Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)