avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..???

Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare a scarii,constituindu-se astfel asa numit fond de reparatii.S-a considerat de cuviinta de catre cei in alesi in comitet sa se achite pe perioada vara-toamna mai precis 6 luni din an acest fond(asta fiind anul 2009).In anul 2010 s-a perceput un alt fond de reparatii spunandu-se ca desi s-a stabilit sa se plateasca cate 6 luni in fiecare an....insa nu s-a specificat si pe cati ani....(un fel de contract cu perioada nedeterminata).Intrebarea e urmatoare...pt neplata unei luni din acestea 6 a fondului de reparatii se percep cumva penalitati????la fel si in cazul fondului de rulment....se percep cumva penalitati daca nu s-a achitat integral sau chiar deloc?????

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Anisina, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:44, 25 Martie 2021
Daca membrii Comitetului Executiv au stabilit ca si sumele restante la fondul de reparatii se penalizeaza, atunci trebuie sa le achitati.
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
Cumva in textul de lege este stipulat faptul ca neplata la timp a fondului de reparatii sau a fondului de rulment se penalizeaza????asta vreau sa stiu....ca poate pe perioada crizei acesti 50 ron cu care trebuie sa achiti fondul de reparatii al blocului/scarii,sa puneti camere de luat vederi ii iei fiului tau orice altceva...si ma refer stict la familiile ai caror membrii au un venit redus substantial....
Fondul de reparatii este la fel de obligatoriu ca si fondul de rulment.

Legea 230/2007:
"Art 45 alin (3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va
prezenta adunarii generale suma anuala necesarapentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de
reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Referitor la penalizarile acestor fonduri, repet: daca cei din comitet au stabilit, in baza atributiilor care ii revin conform articolului 30 lit. j din Legea 230/2007, ca si sumele restante la fonduri se penalizeaza, atunci se penalizeaza, conform sistemului adoptat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
Armenteros, utilizator
Fondul de reparatii si fondul de rulment se penalizeaza in acelasi mod cum se procedeaza si cu cotele de intretinere lunara.
Conditiile standard ale penalizarii sunt:
- suma (indiferent de destinatia ei) sa nu fie achitata 30 zile dupa data scadentei afisata in lista de intretinere;
- procentul de penalizare sa nu fie mai mare de 0,2%/zi.
- suma penalizarii dintr-o luna sa nu fie mai mare decat suma penalizata a acelei luni.

Mai nou, potrivit Legii 175/2010, daca aveti un venit mai mic de 1000 lei/ membru de familie / luna puteti beneficia de scutirea de plata a penalizarilor, cu conditia sa achitati restanta pana la data de 20.07.2011.

Scutirea de plata penalizarilor nu inseamna si scutirea de a fi actionat in judecata pentru o restanta care depaseste 90 zile de neachitare.

Bună seara, cum să iu penalizată pentru neplată ,dacă eu din anul 2015 -2020 am plătit suma 50.00 lei pentru 21,92 mp forțat și condiționat de cheltuielile lunare, pe o singură chitanță) iar în prezent s-a recalculat la 27.15 lei. Diferența încasată abuziv cine mi-o restituie. Si refuza sistarea încasării până ajung la zi . Multumesc

Alte discuții în legătură

Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)
Penalitati gera905 gera905 Buna seara. Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar ... (vezi toată discuția)
Liste de plata la asociatie ContSters205948 ContSters205948 MI se baga penalizari,PE LISTA DE PLATA APARE CA SE BAGA PENALIZARI DE 0,2 IN CONFORMITATE CU LEGEA NR 114,ART 31 SI o.u.g - PUBLICATE PE DATA DE 07 SEPT ... (vezi toată discuția)