avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie anticipata

Buna!! Am si eu o intrebare, daca se poate si stie cineva raspunsul, ar fi super si n-as putea sa va multumesc indeajuns!

DECI: o persoana, femeie, 55 de ani, pensionata anticipat, poata sa lucreze pe baza unui contract, ca persoana fizica autorizata, si sa-si pastreze si pensia? Mentionez ca e vorba de un contract de traducator.

Daca nu, ar fi alta cale sa poata lucra si totusi sa-si pastreze pensia?

Multumesc anticipat si astept cu interes un raspuns!!

Cu respect:)
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 21:56, 4 Septembrie 2007
Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele de 16 sau 26 de ani dupa caz;
nevazatorii;
pensionarii pentru limita de varsta.
pensionarii de invaliditate de gradul III.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Asadar, persoanele pensionate anticipat nu pot cumula pensia cu salariul.
Buna! Multumesc pentru raspunsul prompt!!

Totusi nu sunt inca lamurita, mama mea e pensionata anticipat, dar lucreaza ca si traducator cu un contract de munca ca persoana fizica autorizata. Ea nu lucreaza totusi cu carte de munca sau ceva de genul asta. Nu-si poate pastra si pensia?
Multumesc anticipat!

O zi buna va doresc!
Art.92 alin.1 lit.b din Legea 19/2000 prevede suspendarea platii pensiei in cazul in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II (adica : persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici; persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I).
Nu ai fost foarte clara: are contract de munca, sau contract de colaborare? Daca are contract de munca, i se suspenda pensia. Daca obtine venit in baza unui contract de colaborare/ prestari servicii, ca persoana fizica autorizata , poate cumula pensia cu venitul astfel obtinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reangajarea unui pensionar lazareanu florentina lazareanu florentina Daca un angajat,s-a pensionat la 1 iunie 2010,are dreptul sa se reangajeze pe acelasi post ,(contractul de munca s-a desfacut cu 1 0ct.2010)? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata moise paula moise paula un beneficiar de pensie anticipata, poate avea contract de munca pt timp partial? In aceste conditii beneficiaya si de pensie si de salariu? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si contract de munca bulzanv bulzanv am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni ( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai ... (vezi toată discuția)