avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cotizatia pentru sindicat retinuta din indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cotizatia pentru sindicat retinuta din indemnizatia de concediu

In 7 iunie a.c. mi-am depus demisia din postul de profesor, dand scolii in care am activat un preaviz de 15 zile, conform Codului muncii. Ca atare, din data de 21 iunie contractul meu individual de munca a incetat si mi s-a platit indemnizatia de concediu datorata. Eu am fost membru de sindicat in FSLI, la fel ca toti colegii mei din scoala.
Problema mea e urmatoarea: din indemnizatia de concediu mi-a fost retinut 1% din venitul brut - cotizatie la sindicat. In momentul in care am demisionat din invatamant, am demisionat si din sindicat si, pe cale de consecinta consider ca nu mai datoram aceasta cotizatie, Am facut o cerere de restituire a sumei platite si nedatorate la scoala, dar aia refuza sa-mi dea banii inapoi, pe motiv ca e o lege care zice ca trebuie sa-mi retina banii astia, indiferent ca sunt sau nu membru de sindicat.
Eu cred ca asa o lege este cel putin ciudat sa existe (dar noi, fiind romani, poate ca nu-i chiar imposibil sa functioneze in Romania) macar pentru motivul ca scoala e patronatul, iar sindicatele sunt cele care i se opun patronatului. Cum sa-mi imaginez ca patronatul are obligatia sa faca pe casierul unei organizatii sindicale? Adica, un sindicat ar trebui sa se organizeze singur ca de aia are lider sindical, casier etc...
Intrebarea mea e: Au astia dreptate sau eu? Datoram cotizatie la sindicat pentru indemnizatia de concediu platita dupa ce am demisionat din invatamant?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale restante în învãþãmânt cornelia.banu cornelia.banu Buna ziua! Am fost profesoară la o şcoală, iar în prezent sunt pensionară pentru limită de vârstă – 38 de ani în învăţământ. Vă ... (vezi toată discuția)
Lider de sindicat LiviuPetruta LiviuPetruta Este corect ca in situatia reducerilor de personal ce se fac in invatamant,Prioritate sa aiba liderul de sindicat in defavoarea unui profesor cu activitate de ... (vezi toată discuția)
Se poate intra ca parte civilă într-un proces deja câştigat? anthynidiany anthynidiany Speţa e următoare Am lucrat la o şcoală în anul şcolar 2010-2011 şi tot atunci am fost membru al sindicatului SIP Tg. Ocna. Liderul de sindicat a dat ... (vezi toată discuția)