avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale in ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale in Romania de catre o firma din UE

Bna ziua,

Intre actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale se cer documentele contabile ale firmei din UE. Documentele contabile=bilantul anual contabil?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,
Liviu
Cel mai recent răspuns: Liviu Piora , utilizator 12:56, 30 Iulie 2010
Legea 31/1990
Art. 43
(1)Sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se înregistrează, înainte de începerea activităţii lor, în registrul comerţului din judeţul în care vor funcţiona.
(2)Dacă sucursala este deschisă într-o localitate din acelaşi judeţ sau în aceeaşi localitate cu societatea, ea se va înregistra în acelaşi registru al comerţului, însă distinct, ca înregistrare separată.
(3)Celelalte sedii secundare - agenţii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului de la sediul principal.
(4)Nu se pot înfiinţa sedii secundare sub denumirea de filială.
Art. 44
Societăţile comerciale străine pot înfiinţa în România, cu respectarea legii române, filiale, precum şi sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte sedii secundare, dacă acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.

Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este : nu.
Nu se trimit documente contabile !..

Firma mama trebuie sa trimita:
- O hotarare a consiliului de administratie, sau un document echivalent unei hotarari AGA prin care se stabiesc reprezentantii desemnati sa angajeze valabil societatea si detaliile privind viitoarea sucursala;
- statutul firmei-mama;
- certificat de la camera de comert si industrie din orasul in care-si are sediul firma - mama, in care se certifica denumirea, capitalul social, reprezentanti, obiect de activitate;
- scrisoare de bonitate de la banca prin care firma-mama isi desfasoara principalele operatiuni.

Bineinteles, toate aceste documente trebuie apostilate in tara de origine (daca tara respectiva este membra a Conventiei de la Haga), dupa care trebuie traduse si legalizate in Romania.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.

In cazul in care reprezentantul sucursalei este o persoana fizica, mai este nevoie de bonitatea bancara?

La punctul 6 din lista documentelor necesare deschiderii unei sucursale se specifica:

" In cazul sucursalelor comerciantului din state care sunt membre ale UE, documentele contabile ale agentului economic, din strainatate, asa cum sunt ele intocmite, audiate si publicate in conformitate cu legea statului membru care guverneaza comerciantul din strainatate."

Cred totusi ca trebuie sa prezint documente contabile. Eu imi imaginez ca este vorba de bilantul contabil.

Liviu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente intre punct de lucru si susursala irina.comardici irina.comardici Buna ziua, Poate sa ma lamureasca cineva in privinta diferentelor intre punctul de lucru si sucursala? Care sunt avantajele si dejavantajele fiecareia ... (vezi toată discuția)
Firma straina - filiala sau sucursala Titus1960 Titus1960 Buna ziua. Ofirma straina din comunitatea europeana, poate avea activitate in Romania ca o sucursala si in alte tari din comunitatea europeana dar acestea ... (vezi toată discuția)
Sucursala romania anaioana anaioana Buna ziua, Pentru a deschide o sucursala in Romania, care ar fi pasii care trebuie parcursi, care sunt documentele care trebuiesc..etc.?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)