avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... LEGEA 161/2010.....REZILIERE CONTRACT INTERNET MOBIL
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

LEGEA 161/2010.....REZILIERE CONTRACT INTERNET MOBIL

Buna seara. Am si eu o nelamurire. Am incheiat un contract de internet mobil (stick USB) in 11 decembrie 2008 pe o perioada de 2 ani cu firma V. Acest contract expira in 11 decembrie 2010, adica peste 4 luni aproximativ. Mentionez ca nu am avut vreo facilitate la taxa lunara de abonament, singurul avantaj constand in faptul ca stick-ul USB mi-a fost acordat in mod gratuit, nu in custodie. Pretul acestui stick pe site-ul V. fiind de 40,18 Euro (TVA inclus) si fiind considerat pentru dispozitiv "la liber" (fara abonament). Doresc rezilierea contractului din cauza faptului ca plec din tara. Am notificat in scris V. si mi s-a emis un mail ce contine un atasament. In atasamentul respectiv se precizeaza ca V. este de acord cu rezilierea contractului in urmatoarea situatie:
Achitarea din partea mea a sumei de 43,33 Euro drept despagubiri. La aceasta suma s-a ajuns in urmatorul fel: 260 Euro (suma stipulata in contract drept taxa de reziliere) s-a impartit la 24 de luni si rezultatul s-a inmultit cu 4 luni, cat as mai avea contract cu ei. Considerati ca este legal?
Din lege eu am inteles cu totul altceva si anume ca firma ma poate obliga sa achit produsul subventionat proportional cu lunile ramase din contract, in cazul meu, stick-ul USB (pentru ca mi-a fost acordat gratuit). Dumneavoastra ce parere aveti? Cum "traduceti" legea? Se pare ca majoritatea firmelor, prin "taxa de justa despagubire" inteleg sa imparta suma stipulata in contract drept taxa de reziliere, la lunile ramase pana la incetarea perioadei contractuale. In mod normal ar trebui sa se lege de pretul produsului ce a fost subventionat, pentru recuperarea subventiei!
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
ContSters20980, utilizator
"Sefii" lor sunt la Bucuresti.....iar eu in Drobeta Turnu Severin. In Severin nu au sefi capabili sa ia o decizie finala, la Bucuresti se decide totul. Am lasat problema in mana OPC.
In urma consultarii unui avocat si a comisarilor OPC am trimis urmatorul mail la V.:
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Buna dimineata,

In acest moment sunt mandatat sa va dau un raspuns definitiv.
M-am consultat si cu avocatul meu, am consultat si comisarii OPC Mehedinti si sunt in masura sa va dau urmatorul raspuns:
1) considerati abonamentul ca fiind reziliat din data in care v-am notificat, conform legii 161/2010;
2) decizia mea este irevocabila, puteti sa-l blocati in orice moment, oricum nu mai sunt in posibilitatea sa-l mai folosesc;
3) singura taxa de "justa despagubire" ce admit sa o achit este PRETUL PRODUSULUI SUBVENTIONAT (in cazul meu, modemul USB ce mi s-a alocat in mod GRATUIT pentru perioada contractuala de 24 de luni si din care mi-am onorat obligatiile contractuale timp de 20 de luni), in mod direct proportional cu cele 4 luni ramase din perioada contractuala.
Adica, pretul stick-ului Huawei K3765 fiind pe site-ul dvs. de 40,18 Euro (TVA inclus), pret la "dispozitiv fara conectare", conform informatiilor primite de la persoanele ce le-am contactat in acest sens, se imparte la 24 de luni si rezultatul se inmulteste cu 4 (numarul lunilor ramase din perioada contractuala). Adica:
(40,18Euro: 24luni)*4luni=6,69 Euro

6,69 Euro reprezinta ADEVARATA "JUSTA DESPAGUBIRE"!
Daca acceptati propunerea mea, ma anuntati si va virez banii in cont. Daca nu, va invit sa nu mai pierdeti timpul inutil cu somatii si sa ma actionati in judecata pentru a obtine tot ce considerati ca va datorez.
Acest punct de vedere al meu si al avocatului meu vi-l voi trimite si prin FAX de la Reprezentanta V., luni dimineata, cu numar de inregistrare.

Si acum va voi explica punctual cum si eu si avocatul meu, pe baza legilor 161/2010, 193/2000, 65/2002 si 363/2007 am ajuns la concluzia ca orice alta taxa de reziliere/despagubire este ilegala, deci nula de drept, deoarece eu nu am beneficiat de abonament subventionat. Singura subventie acordata de V.a fost pentru modemul USB, ACORDAT GRATUIT! V. de recuperarea acestei sume subventionate trebuia sa-si lege "taxa de justa despagubire", nu de taxa de reziliere/penalitate de 260 de Euro, care este nula din start, conform legilor mai sus mentionate.
Daca s-ar aplica logica ce mi-ati prezentat-o, ar insemna ca IN IPOTEZA IN CARE DOUA PERSOANE "X" SI "Y" CONTRACTEAZA "'ACELASI TIP DE ABONAMENT" PE "ACEEASI PERIOADA CONTRACTUALA" SI DACA "X" IA UN DISPOZITIV (TELEFON/MODEM) CE COSTA IN MOD REAL 500 DE EURO, DAR IN MOD SUBVENTIONAT IL IA CU DOAR 350 DE EURO (DECI A FOST SUBVENTIONAT CU 150 DE EURO!), IAR "Y" IA UN DISPOZITIV CE COSTA IN MOD REAL 20 DE EURO, DAR IN MOD SUBVENTIONAT IL IA CU 9 EURO (DECI A FOST SUBVENTIONAT CU 11 EURO), DACA REZILIAZA AMBELE CONTRACTE CU 4 LUNI INAINTE, VOR PLATI EXACT ACEEASI SUMA CA SI MINE! ABSURD SI ILOGIC!!!
VA POT EXEMPLIFICA CU PRODUSE AFLATE PE SITE-UL DVS, DACA DORITI....

A) "X" contracteaza un abonament pe 2 ani, de tip V. Complet 800 si cu telefon M. WX395 (0 Euro pretul telefonului la abonament pe 2 ani, in mod real......52,01 Euro)
B) "Y" contracteaza acelasi tip de abonament, tot pe 2 ani, cu telefon B. 8220 (99 Euro pretul telefonului la abonament pe 2 ani, in mod real......333 de Euro)
"X" a beneficiat de 52,01 Euro subventie pentru 24 de luni de abonament......
"Y" a beneficiat de 234 Euro subventie pentru 24 de luni de abonament......
Acum.....si "X" si "Y" reziliaza contractul cu 4 luni inaintea finalului perioadei contractuale!
PLATESC ACEEASI "JUSTA DESPAGUBIRE"?........DE 43,33 EURO CA SI MINE???
AM APLICAT EXACT LOGICA PREZENTATA DE CATRE DVS.!
ATAT TIMP CAT IN TAXA DE "JUSTA DESPAGUBIRE" CE MI-ATI PRETINS-O, NU ATI MENTIONAT ABSOLUT NIMIC SI NU ATI INCLUS FAPTUL CA MODEMUL MI S-A ALOCAT IN MOD GRATUIT......ASA TREBUIE SA PROCEDATI SI CU "X" SI CU "Y"!
NICI IN CAZUL LOR NU TREBUIE SA VA LEGATI DE PRETUL DISPOZITIVELOR (TELEFOANE) SUBVENTIONATE!
VA SFATUIESC SA VA CONTACTATI AVOCATUL SI SA-MI PREZENTATI UN ALT PUNCT DE VEDERE REFERITOR LA TAXA DE "JUSTA DESPAGUBIRE" CE MI-O PRETINDETI!
NE PUTEM INTELEGE AMIABIL SI IN MOD JUST SI LOGIC.......SAU NE PUTEM INTALNI SI IN FATA JUSTITIEI, CU LEGEA PE MASA.....CUM DORITI!
Astept raspunsul dvs.!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ce parere aveti? E argumentata logica?
Felicitari! Ma bucur ca avem acelasi punct de vedere.
Se subintelege ca nu ma cramponez de cei aproximativ 40 de euro ce mi-i pretind.......dar nu le dau nici de-al dracu! Prefer sa cheltuiesc prin tribunale si 400 de euro, cu avocatii, doar ca sa le dau peste bot!
O mica mentiune am de facut: initial, i-am contactat telefonic.....mi-au pretins 50 de euro pentru reziliere, apoi in timp ce ma aflam la Reprezentanta V. din Turnu Severin pentru a le trimite notificare cu numar de inregistrare, m-am uitat la ce corespondau cu operatorul ce-mi inregistra notificarea. Mi-am aruncat ochii pe monitor si am vazut ca au trimis mail ca le datoram 75 de euro pentru reziliere. In urma notificarii mele, am primit mail a doua zi prin care in atasament mi se cerea doar aproximativ 43 de euro....
Trageti singuri concluziile de rigoare.....mi s-au pretins 3 sume diferite in aproximativ o saptamana!
Un singur sfat: daca tot faceti trimitere la sfatul unui avocat, nu mai folositi sintagma "taxa de justa despagubire". E o contradictie in termeni, un non-sens care nu apare nicaieri in legea 161. Sunt interzise taxele de reziliere, e permisa justa despabubire. Nu vreo struto-camila intre cele doua.

elena138 a scris:

Evident, va trebui sa va adresati OPC care sa constate starea de fapt.

OPC nu poate decat amenda comerciantul pentru o practica incorecta fata de consumatori. Ei nu constata si nu pronunta incetarea unor contracte, asta e atributul instantei.

Alte discuții în legătură

Anpc ori nu cunoaste legea 161/2010, ori are in componenta comisari incompetenti (eventual.......corupti)! CONSTANTINCINTAR CONSTANTINCINTAR Cu ceva timp in urma am cerut parerea, intr-un mesaj privat, domnisoarei/doamnei Andreea Lisievici in legatura cu dorinta mea de denuntare unilaterala a unui ... (vezi toată discuția)
Taxa reziliere contract-legala? scabaturasimona scabaturasimona Buna ziua, as dori sa stiu daca este legala taxa de 150 euro pe care o pretinde o companie de telefonie mobila pt rezilierea contractului inainte de termen. ... (vezi toată discuția)
Contract telefonie mobila axw axw Buna ziua, Din motive personale as vrea sa renunt la un abonament Orange dar stiu ca se cere taxa de reziliere adica sa platesc abonamentul pe lunile ramase ... (vezi toată discuția)