jaina a scris:
Fratii mei s-au dus de buna-credinta la notar, sperand ca acesta stie ce are de facut, ce hartii trebuie sa intocmeasca. Nu cred ca atunci cand te duci la doctor trebuie sa stii dinainte ce diagnostic ai!!!
Da, notarul stie exact ce are de facut. El autentifica acte, atata vreme cat continutul lor nu striga de la o posta ca tropaie peste lege (refuza autentificarea daca stie ca actul incalca legea).
Dar CONTINUTUL actului (cat ma ajuta si cat ma incurca te miri ce clauza din el, ce efecte juridice va produce in viitor etc. etc.) nu-i treaba notarului.
Partea ar trebui sa ajunga la notar pentru autentificarea unui act dupa ce a stabilit clar cu avocatul sau cuprinsul actului. (de ce actul acesta si nu celalat, de ce clauza asta si nu ailalta).
Tot asa cum omul ajunge pe masa de operatie avand clar stabilit dinainte daca se opereaza de inima sau de apendice. Nu decide chirurgul dupa ce l-a deschis.
Problema in speta comporta dicutii mai largi. Desi actul de optiune succesorala este indivizibil (accept tot sau renunt la tot, nu se poate in parte - pentru ca altminteri oricine ar accepta activele si ar renunta la datoriile mostenirii) totusi L 18 introduce o derogare de la acest principiu, facand posibil ca cei care NU AU ACCEPTAT (a nu accepta nu e totuna cu a renunta) mostenirea in privinta bunurilor care erau in circuitul civil (casa) sa accepte totusi mostenirea in ceea ce priveste terenurile obiect al L 18.
Asa se face ca acea casa va apartine in intregime, dar vor trebui impartite terenurile pentru care s-a formulat cerere de retrocedare (inclusiv cel de sub casa)...desi ca ...daca iau speta asta la bani marunti, ma tem ca incep sa am un dubiu si in privinta casei...
Mi-e greu sa explic aici ...sunt in condediu...sunt pe munte ...cu o conexiune mobila vai de ea...