avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art.290
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art.290

Va rog sa-mi spuneti care sunt elementele constitutive ale infractiunii din art.290cpp.
In cazul in care documentul modificat nu s-a folosit, mai este o infractiune?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 00:45, 20 Septembrie 2011
@cosmogirl
Depinde. Exista un termen de prescriptie a raspunderii penale, dar daca a inceput cercetarea/urmarirea penala acest termen este suspendat. Daca nu a facut nimeni nici o plangere si nici nu s-a sesizat nimeni din oficiu, trebuie sa treaca 5 ani de la savarsirea faptei ca sa se prescrie raspunderea.
Multumesc!
Obiectul juridic special: relatiile sociale referitoare la asigurarea veridicitatii si increderii publice in adevarul pe care trebuie sa il exprime inscrisurile sub semnatura privata producatoare de consecinte juridice.
Obiectul material: inscrisul sub semnatura privata
Subiectul activ: orice persoana care indeplineste contitiile cerute de legea penala fara sa ceara o calitate speciala.
Subiectul pasiv: persoana fizica sau juridica a caror interese au fost ori ar urma sa fie lezate.
LATURA OBIECTIVA
Elementul material: se realizeaza prin doua actiuni comise succesiv - o actiune de falsificare a inscrisului (prin contrafacere sau alterare) si o actiune de folosire a inscrisului falsificat sau incredintarea sa spre folosire altei persoane
Urmarea imediata: se creeaza o stare de pericol pt increderea publicaacordata valorii probante a unor asemenea inscrisuri.
Raportul de cauzalitate: trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre actiunea de falsificare urmata de folosirea sau incredintarea spre folosire a inscrisului si starea de pericol
LATURA SUBIECTIVA: forma de vinovatie fiind cea care ne intereseaza, o voi mentiona numai pe aceasta - intentia directa, ba chiar o intentie calificata deoarece faptuitorul urmareste un anumit scop, respectiv "producerea unor consecinte juridice".
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
ContSters178374, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri sub semnatura privata retex retex Buna ziua As dori sa stiu ce pedeapsa se poate primi pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata . Mentionez ca persoana acuzata nu are ... (vezi toată discuția)
Delimitare juridica geomarian geomarian Buna ziua. M-ar interesa care este delimitarea juridica intre ceea ce inseamna fals si uz de fals in inscrisuri private si fals si uz de fals in inscrisuri ... (vezi toată discuția)