avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiunea de 30 de ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiunea de 30 de ani

O ruda a cumparat terenul si a construit casa inainte cu 4 ani de casatorie, dar nu are acte nici pe teren nici pe casa .De atunci au trecut mai mult de 34 de ani si ar vrea sa faca actiune de uzucapiune. Intrebarea mea este daca sa aiba calitate de reclamanti atat el cat si sotia avand in vedere ca el figureaza la taxe si impozite si daca parat este Consiliul local.
Cel mai recent răspuns: AVOCAT CARMEN LAZAR , Avocat 18:17, 2 August 2010
Poate formula actiune in uzucapiune asupra terenului si accesiune imobiliara asupra constructiei alaturi de sotia sa.Parat in cauza va fi vanzatorul terenului sau mostenitorii acestuia, alaturi de Oras -prin primar.
paratul este consiliul local, de vazut de cati ani plateste taxele si impozitele catre consiliul local.
Se aplica uzucapunea de 30 ani daca proprietarul de drept nu se afla in circumscriptia Judecatoriei respectivului judet si 10-20 ani daca proprietarul se afla in circumscriptia Judecatoriei.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 215/2001 rep.-consiliul local reprezinta o autoritate deliberativa, iar potrivit art. 77 din acelasi act normativ, primarul ,viceprimarul, si aparatul de specialitate al primarului constituie o structura functionala cu o activitate permanenta, denumita primaria orasului, care duce la indeplinire hotararile consiliului local si dispozitiile primarului. Avand in vedere art. 62 din lege potrivit cu care primarul reprezinta unitatea administrativ teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, precum si in justitie...calitate procesuala pasiva poate avea doar Orasul-reprezentat de primar si nu Consiliul local, primaria sau primarul.
Acesta poate avea calitate procesuala pasiva doar in ce priveste accesiunea imobiliara, cat priveste uzucapiunea ea va avea ca parati ori mostenitorii vanzatorului in cazul in care acsta nu mai traieste, ori vecinii terenului.(respectiv cine ar putea emite vreun drept asupra acestuia).
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Mihaela Hornea, Avocat
Calitatea de reclamant are doar sotul pentru ca el a cumparat terenul si a construit casa iar parat este vanzatorul terenului sau mostenitorii acestuia pentru capatul de cerere privind uzucapiunea si orasul prin primar. Eu consider ca sotia nu are calitate procesuala activa doar pentru ca este sotie intrucat este vorba de dobandirea unui drept de proprietate. Titualarul dreptului va fi cel care prin actele sale a generat o anumita situatie de drept, in cazul de fata uzucapiunea, respectiv accesiunea imobiliara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune vs succesiune- caz complicat marian_coanda marian_coanda Buna seara, Nu stiu cum sa rezolv o problema foarte complicata:Bunicul meu a decedat acum un an si ceva si tatal meu incearca sa dezbata succesiunea dupa ... (vezi toată discuția)
Constructie fara acte titular titular Buna seara, Speta: In 1966 am achizionat in baza unei chitante de mana un teren in bucuresti. Pe acest teren am construit o casa (fara autorizatii .. asa ... (vezi toată discuția)
Situatie... Adriana Popescu Adriana Popescu X a construit o casa pe terenul al carui proprietar este si pentru ca nu a solicitat si nici nu a obtinut autorizatie de construire chiama in judecata unitaea ... (vezi toată discuția)