avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA si ROI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA si ROI

1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota "O" TVA , dar mentionandu-se codul de TVA al firmei din Danemarca. Transportul este aferent unui import de bunuri din China. Deci transportul se efectueaza pe ruta China - Romania (port Constanta).
Societatea X din Romania factureaza apoi beneficiarului de import din Romania (sau altui intermediar) suma respectiva + marja. Este corect ca acesta factura sa fie intocmita cu TVA scutit cu drept de deducere? Daca da pentru toata suma sau doar pentru suma - marja aferenta iar marja poarta TVA normal?

2. Aceesi problema dar furnizorul de servicii de transport este din China.

Este nevoie de inscrierea in ROI ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:35, 4 August 2010
Art. 143
Scutiri pentru exporturi sau alte operaţiuni similare, pentru livrări intracomunitare şi pentru transportul internaţional şi intracomunitar
(1) Sunt scutite de taxă:
d) prestările de servicii, inclusiv transportul şi serviciile accesorii transportului, altele decât cele prevăzute la art. 141, dacă acestea sunt direct legate de importul de bunuri şi valoarea acestora este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139;

asadar puteti refactura transportul aferent importului in regim de scutire, cu drept de deducere, insa va trebui sa justificati scutirea, intrucat dvs. ati fi fost persoana obligata la plata taxei daca operatiunea nu ar fi fost scutita (art. 150, alin 1 cod fiscal), cu urmatoarele documente:
-factura
-contractul încheiat cu beneficiarul;
-documentele specifice de transport - scrisoarea de trăsură şi foaia de conosament şi, după caz, documentul de tranzit vamal comunitar
-documentele din care să rezulte că bunurile transportate au fost importate în Comunitate şi că valoarea serviciilor este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate.
daca nu puteti justifica scutirea, veti refactura cu tva catre firma din romania.

firma din danemarca factureaza catre dvs. un transport aferent unui import de bunuri, din china in romania, asa cum s-a precizat mai sus.
chiar daca locul prestarii, conform regulei generale B2B de la art. 133, alin 2 cod fiscal, este in romania, iar operatiunea ar fi taxabila in romania, totusi aceasta poate fi una scutita de taxa si in acest caz dvs. trebuie sa justificati din nou scutirea de taxa, ca beneficiar de data asta, intrucat ati fi fost persoana obligata la plata taxei daca operatiunea nu ar fi fost scutita (art. 150, alin 2 cod fiscal), cu aceleasi documente ca si cele prezentate mai sus, incheiate intre dvs. si firma daneza, de aceasta data.
daca nu puteti justifica scutirea, operatiunea va fi taxabila in romania, dvs. veti fi persoana obligata la plata taxei (taxare inversa) si astfel se va declara in decl. 390 si va necesita inscrierea in ROI.

Art. 158^2 - (1) Incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare, respectiv:
e) achizitii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2), efectuate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania, inclusiv persoane juridice neimpozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1, de catre persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, si pentru care beneficiarul are obligatia platii Taxei potrivit art. 150 alin. (2).

daca prestatorul este din china va factura fara tva si veti inregistra taxare inversa, dar nu va trebui sa va inscrieti in ROI doar pentru aceasta operatiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire tva crinarug crinarug Firma X din Romania (CAEN 5229) are un contract incheiat cu o firma din China, in calitate de casa de expeditie, pentru care primeste facurile de transport ... (vezi toată discuția)
Directiva 2006/112/ec art144 si 146 madalinuta23 madalinuta23 -am o achizitie din China, iar transportatorul emite fact de taxe pt transport marfa prin uniunea europeana si scrie scutit tva cf directivei 2006/112/ec art ... (vezi toată discuția)
Inregistrare import Asanta Asanta Am urmatoarea situatie: import de marfa din China. Vama se face la Bucuresti. am o factura de transport-manipulare emisa de o firma inregistrata in UE. Factura ... (vezi toată discuția)