avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Inregistrare import
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Inregistrare import

Am urmatoarea situatie: import de marfa din China. Vama se face la Bucuresti. am o factura de transport-manipulare emisa de o firma inregistrata in UE. Factura nu contine TVA. Valoarea acestei facturi este trecuta in DVI si adunata la valoarea statistica la care se calculeaza TVA-ul de plata in vama. Cum fac inregistrarile? Ce declar in 390?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:40, 22 Aprilie 2015
Corect locul prestarii este in Romania:

CF: ART. 133 Locul prestării de servicii

(1) În vederea aplicării regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor:

(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Dar acest transport este scutit de TVA cf:


CF: ART. 143 Scutiri pentru exporturi sau alte operaţiuni similare, pentru livrări intracomunitare şi pentru transportul internaţional şi intracomunitar


(1) Sunt scutite de taxă:

d) prestările de servicii, inclusiv transportul şi serviciile accesorii transportului, altele decât cele prevăzute la art. 141, dacă acestea sunt direct legate de importul de bunuri şi valoarea acestora este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139;


Scutirea se aplica cf Ordin 2222/2006 in baza documentelor de mai jos:


Art. 5. - (1) Sunt scutite de taxă, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, prestările de servicii, inclusiv transportul şi serviciile accesorii transportului, legate direct de importul de bunuri, dacă valoarea acestora este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal.
....
(3) Dacă locul serviciilor de transport direct legate de importul de bunuri, a căror valoare este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal, este în România, scutirea de taxă prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal se justifică de beneficiarul serviciilor, dacă acesta ar fi persoana obligată la plata taxei conform art. 150 din Codul fiscal, în situaţia în care operaţiunea nu ar fi scutită. Documentele pe baza cărora se justifică scutirea de taxă sunt:
a) factura emisă de prestator sau, după caz, pentru persoanele care prestează efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, dacă acesta conţine cel puţin informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
b) contractul încheiat cu prestatorul;
c) documentele specifice de transport prevăzute la alin. (4), în funcţie de tipul transportului, sau, după caz, copii de pe aceste documente;
d) documentele din care să rezulte că bunurile transportate au fost importate în Comunitate şi că valoarea serviciilor este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal sau echivalentului acestui articol din legislaţia altui stat membru.
Dacă beneficiarul nu poate justifica scutirea de taxă, operaţiunile vor fi considerate taxabile. În cazul în care sunt achiziţii intracomunitare de servicii, vor fi aplicate prevederile specifice de declarare a acestor operaţiuni.

(4) În aplicarea alin. (2) şi (3), se consideră documente specifice de transport, în funcţie de tipul transportului:
a) în cazul transportului auto: Convenţia referitoare la contractul de transport internaţional de mărfuri pe şosele (CMR), carnetul TIR şi, după caz, documentul de tranzit vamal comunitar T1;......

Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Directiva 2006/112/ec art144 si 146 madalinuta23 madalinuta23 -am o achizitie din China, iar transportatorul emite fact de taxe pt transport marfa prin uniunea europeana si scrie scutit tva cf directivei 2006/112/ec art ... (vezi toată discuția)
Scutire tva crinarug crinarug Firma X din Romania (CAEN 5229) are un contract incheiat cu o firma din China, in calitate de casa de expeditie, pentru care primeste facurile de transport ... (vezi toată discuția)
Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)