avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA scutire TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

scutire TVA

Firma X din Romania (CAEN 5229) are un contract incheiat cu o firma din China, in calitate de casa de expeditie, pentru care primeste facurile de transport maritim (incluzand asigurare, BAF,...)mentionand portul de destinatie Constanta. Firma X factureaza la randul ei beneficiarilor de import din Romania suma respectiva + o marja, aplicand pe factura scutirea cu drept de deducere a TVA. Va rog sa-mi spuneti daca este corect si (daca trebuie) cu ce documente justifica firma X scutirea TVA?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 15:33, 23 Iulie 2010
(1) Sunt scutite de taxă, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, prestările de servicii, inclusiv transportul şi serviciile accesorii transportului, legate direct de importul de bunuri, dacă valoarea acestora este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal.
(2) Scutirea de taxă prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, pentru serviciile de transport de bunuri legate direct de importul de bunuri, se justifică de prestator, în măsura în care locul prestării serviciilor este considerat a fi în România în conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal şi dacă aceasta ar fi fost persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul în care nu se aplica o scutire de taxă. Documentele pe baza cărora se justifică scutirea de taxă sunt:
a) factura, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal sau, după caz, pentru persoanele care prestează efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, dacă acesta conţine cel puţin informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
b) contractul încheiat cu beneficiarul;
c) documentele specifice de transport prevăzute la alin. (4), în funcţie de tipul transportului, sau, după caz, copii de pe aceste documente;
d) documentele din care să rezulte că bunurile transportate au fost importate în Comunitate şi că valoarea serviciilor este inclusă în baza de impozitare a bunurilor importate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva axaconstruct axaconstruct Buna , As dori sa stiu si eu , cine va plati tva-ul in urmatorul caz: Firma de transport marfa , casa de expeditie si beneficiarul sunt din ROMANIA SI ... (vezi toată discuția)
Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)
Inregistrare import Asanta Asanta Am urmatoarea situatie: import de marfa din China. Vama se face la Bucuresti. am o factura de transport-manipulare emisa de o firma inregistrata in UE. Factura ... (vezi toată discuția)