avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Penalitati de intarziere la facturile de utilitati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Penalitati de intarziere la facturile de utilitati

Buna ziua!
Lucrez intr-o societate de servicii publice si as dori un punct de vedere cu privire la modul de calcul al penalitatilor de intarziere incepand cu 1 iulie 2010. Activitatea noastra este reglementata de Legea 51/2006 care precizeaza in art 42, alin 10: "neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere, stabilite cf reglementarilor legale in vigoare, cupa cum urmeaza:.....b)penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata in termen a obligatiilor bugetare."
Pana la data de 30.06.2010 penalitatile aplicate de noi clientilor utilizatori au fost in procent de 0,1% pe zi intarziere asa cum prevede OG 92/2003 in privinta obligatiilor fiscale. Situatia se complica f tare de la 1 iulie deoarece OUG 39/2010 sanctioneaza neplata obligatiilor fiscale cu: dobanzi de 0,05%?zi intarziere + penalitati in cazul in care plata obligatiei se realizeaza dupa 30 de zile de la scadenta + majorari de intarziere in cazul obligatiilor catre bugetul local.
Cum legea 51/2006 nu a fost modificata, apare intrebarea "ce aplicam in relatia cu clientii"? Asa cum este (si ramane, dupa cum se pare) legea 51/2006 ar trebui sa aplicam doar procentul de 0,05% pe zi intarziere deoarece pentru penalitatea calculata dupa cele 30 de zile, nu avem acoperire in textul legii in cauza. Consideram totusi ca acest aspect ne dezavantajeaza deoarece tocmai pentru ca nu incasam la timp creantele de la utilizatori ajungem in situatia de a nu plati obligatiile bugetare. Aceasta necorelare legislativa (intentionata sau nu) este o grea lovitura pentru aceste societati de servicii publice.

Alte discuții în legătură

Penalitati pt neplata tva lazarica1951 lazarica1951 As dori sa stiu cum se calculeaza penalitatile sau dobanzile pentru neplata la termen a TVA? si perioada de penalizare sau transe daca sunt.Mi s-a comunicat ... (vezi toată discuția)
Penalitati cass radu1838 radu1838 Buna ziua. Sunt fost PFA si am primit recent o notificare de la CASS pentru achitarea obligatiilor restante 2005-2009. As dori sa stiu la cat se ridica ... (vezi toată discuția)
Calcul dobanzi si penalizari contributii la buget ciobanc ciobanc am studiat normele de calcul a dobanzilor si penalizarilor de intarziere la plata cpntributiilor la bugetul de stat,dar calculele mele nu sunt conforme cu fisa ... (vezi toată discuția)