avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA-PENSIONAR, activitate dependenta?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA-PENSIONAR, activitate dependenta?

Sunt PFA -resurse umane, am si calitatea de pensionar in sistemul public de pensii si colaborez pe baza de contract de presatari servicii cu o institutie.
In conditiile OUG 58/2010 si a normelor de aplicare, pot fi reconsiderat ca activitate dependenta (tinand cont si de prevederile art. 2 din norme -"Persoanele asigurate in alte sisteme , neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asiguari sociale, precum si persoanle care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta")?

Cu stima!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:58, 4 Decembrie 2010
Va multumesc mult la amandoi. Ambele observatii mi-au fost de folos, dar nu am lamurit ultima ridicata ulterior. Sunt solutii sau nu?
Radu, din cate am inteles eu platitorul de venit retine contributiile datorate de angajator, ca PFA iti revine sa platesti contributiile datorate de angajat; per total din venitul ce il aveai inainte dai 31.3% pensii, 11.5% la sanatate, 16% impozit. PFA-ul in cazul in care esti dependent nu isi mai prea are rostul, pare a fi o bataie de cap in plus, cel mai bine treci pe contract de munca. PFA-ul se merita daca firma nu doreste sa te angajeze cu contract de munca sau vrea sa te plateasca in luna Iulie, Septembrie si Decembrie doar...
Problema e ca am un contract de prestari servicii cu o institutie. Nu poate fi vorba de angajare, deoarece posturile sunt blocate. Nimeni nu stie nimic ce se intampla in cazul dependentei d.p.d.v. tehnic, privind modul de plata a acestor contributii de catre platitorul de venit catre: casa de pensii, sanatate, somaj. Am intrebat la finante, casa de pensii..... Habar n-au!

Multumesc mult!
In lege se spune foarte clar. Impozitarea pentru activitatile dependente se face cu retinere la sursa. Institutia cu care colaborati va va retine contributiile si le va plati in numele dumneavoastra; ca in cazul salariilor.
In cazul unei activitati care are forma unei activitati independente (contract prestari servicii), nu se poate actiona din proprie initiativa la aplicarea unui tratament fiscal specific relatiilor dependente. Un astfel de tratament fiscal este reglementat pentru relatiile de munca pe care, in urma analizei continutului lor economic pe baza criteriilor de la art.7 CF, autoritatile fiscale le apreciaza ca nu sunt conforme cu forma declarata si le reconsidera ca fiind de natura unor relatii dependente care ar fi fost normal sa faca obiectul unui contract individual de munca.

Alte discuții în legătură

Impozite si contributii aferente chelt de personal mag1962 mag1962 Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari : -se mai poate face conventie ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Mod de aplicare a art.iii oug 58/2010 Ioan Mina Sava Ioan Mina Sava Sunt pensionar, am un PFA,platesc impozit si cota de asigurari de sanatate pentru venitul net estimat anual si impartit pe trimestre conform deciziei de ... (vezi toată discuția)