avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietar de drept sau de fapt- diferenta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietar de drept sau de fapt- diferenta

In urma cu 20 de ani, parintii mei mi-au vandut locuinta pastrandu-si dreptul de abitatie viagera pana la sfarsitul vietii. In acte scrie ca eu am intrat in "stapanirea de drept a locuintei", urmand ca dupa decesul ambilor parinti sa intru in "stapanire de fapt". Ei au platit impozitul pe cladire pana anul acesta, cu o reducere pentru ca mama avea handicap sever. La 3 zile dupa ce tata a anuntat moartea mamei, urmand sa treaca la plata impozitul integral, am primit o amenda foarte mare, pentru impozit platit incorect timp de 20 de ani. Am aflat astfel ca nu parintii trebuiau sa plateasca acest impozit pe cladire, adica cei care locuiau in ea, ci eu, proprietara de drept, care voi deveni proprietara de fapt dupa moartea lor.
Prima intrebare este daca este corecta aceasta amenda si a doua intrebare daca aceasta locuinta poate fi vanduta de mine, sau de tata, de comun acord fiind.
Cel mai recent răspuns: georgiana2929 , utilizator 23:42, 21 Februarie 2012
Fiind proprietar de drept, doar dvs. puteti instraina locuinta insa cu acordul tatalui si cu angajarea respectarii dreptului acestuia si pe mai departe.
Impozitul trebuia sa il platiti intr-adevar dvs. din momentul in care ati devenit proprietar.Ca atare, acea amenda primita este corecta.
Intradevar dvs. in calitate de proprietar aveati obligatia de a achita impozitul integral.
Cu privire la vanzarea imobilului, il puteti vinde daca tatal dvs. renunta la dreptul rezervat la momentul incheierii contractului de v-c.;), asta daca doriti sa obtineti un pret bun pe imobil.
Daca nu va intereseaza pretul il puteti vinde si fara acordul tatalui dar noul proprietar trebuie sa respecte dreptul rezervat tatalui dvs. ceea ce presupune o scadere de pret.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
daca donatarul are drept de uzufruct viager asupra locuintei ,si se bucura de o scutire de plata furnizarii de curent electric ,cine este responsabil de plata facturii la curent ,eu in calitate de proprietar de drept asupra locuintei sau donatorul?in imobil nu locuieste decat donatorul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract v/c cu rezervarea dreptului de abitatie viagera shaq shaq Buna ziua. In ian 2007, am incheiat cu socrii mei un contract de vanzare cumparare in care ei ne vand mie si sotiti mele o proprietate: in contract scrie ... (vezi toată discuția)
Se poate executa apartament cu drept de habitat viager? victor0987 victor0987 In urma cu cativa ani mama vitrega mi-a vandut apartamentul ei pastrandu-si dreptul de habitatie viagera pana la sfarsitul vietii, in acte se specifica ca acum ... (vezi toată discuția)
Donatie neluv neluv Tatal meu si sotia lui mi-au facut act de donatie pe locuinta lor. Ambii au devenit proprietari prin schimb de locuinta si vanzare a casei care era a mamei ... (vezi toată discuția)