avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare pe caz de boala

Nu stiu exact daca am postat unde trebuie..
Am o prietena de 30 de ani, mama a unui baietel care din pacate sufera de diabet si de epilepsie.. In acest an a fost diagnosticata cu ambele boli. ..Are un loc de munca care o solicita psihic si de aceea va-ntreb daca , avand aceste boli, se poate pensiona pe caz de boala.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:59, 8 August 2010
Ati postat mesajul unde trebuie. :) Problema este ca incadrarea in grad de invaliditate depinde de medici.

Ca sa beneficieze de pensie de invaliditate, prietena dvs. trebuie sa aiba un stagiu (vechime in munca) necesar de 8 ani, in raport cu varsta de 30 de ani. Art. 57, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 prevede ca pot beneficia de pensie de invaliditate si cei care au realizat jumatate din stagiul necesar, in speta 4 ani. Restul depinde de medic si de comisia de expertiza medicala.

Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare caz boala aleo1106 aleo1106 buna!..am 40 ani,de 13 ani sufar de diabet zaharat insulinodependent,am muncit 20 ani la electrica banat si as dori sa stiu daca pot sa optez pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala SiseaViorica SiseaViorica Problema mea este urmatoarea: as vrea sa obtin o pensie pe caz de boala sau de handicap, deoarece nu mai am starea necesara de a munci si necesit supraveghere ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate lore79 lore79 buna ziua.tatal meu are epilepsie de 20 de ani,in tot acest timp a lucrat [are vechime 30 de ani].In ce conditii poate sa iasa la pensie pe caz de boala si cum ... (vezi toată discuția)