avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Neplata amenzii contraventionale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Neplata amenzii contraventionale

Am o amenda de 500 de RON in urma unei fapte prevazute in articolul 2 pct 1 din legea 61/1991R si sanctionata de art 3 alineatul 1, pct b din legea 61/1991R. As vrea sa stiu care ar fi urmarile daca nu as plati-o. Pe amenda scrie ca, in caz de neplata organele in drept vor proceda la executare silita, insa am 19 ani si nu am nici un bun pe numele meu. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 16:52, 10 August 2010
O.G. nr.2/2001
"ART. 9
(1) Prestarea unei activităţi în folosul comunităţii poate fi stabilită numai prin lege şi numai pe o durată ce nu poate depăşi 300 de ore.
(2) Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se stabileşte alternativ cu amenda.
(3) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.
(4) La primul termen de judecată, instanţa, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, în vederea achitării integrale a amenzii.
(5) În cazul în care contravenientul nu achită amenda în termenul prevăzut la alin. (4), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
(6) Hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii este supusă recursului."
daca nu platiti, veti planta panselute la cimitir de banii aia... :)
Ok, mersi mult. As vrea sa stiu, data fiind suma de bani pe care trebuie sa o platesc, un numar aproximativ de ore la care as fi supus la munca in folosul comunitatii... :D Daca nu cer prea mult...
intrebati politistul de proximitate.
(4) La primul termen de judecată, instanţa, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, în vederea achitării integrale a amenzii.

E pe bune chestia asta? Adica as vrea sa stiu daca am vreo sansa sau daca am dreptul la asa ceva, sau tine doar de decizia instantei de judecata. Multumesc anticipat
Daca institutia din care face parte agentul constatator , va solicita in instanta schimbarea sanctiunii , puteti cere instantei la primul sedinta , acordarea unui termen ptr achitarea sanctiunii contraventionale .

Sanctiunile contraventionale au un termen de prescriptie de 5 ani . Asta insemnand ca , daca in acesti 5 ani , veti avea bunuri ce pot fi urmarite , veti putea fi executat silit .

Durata maxima a prestarii unei activitati in folosul comunitattii nu poate depasi 300 ore (art 9 al 1 din OG2/2001 ) , in sens general , insa , coroborat cu art 39 ind 1 al 2 din aceeasi ordonanta , se impune limita ca ptr persoanele majore ,la care instanta poate obliga , durata orara a sanctiunii nu poate fi mai mare de 50 ore , astfel , cele din urma dispozitii legale fiind aplicabile in cauza .

Alte discuții în legătură

Munca in folosul comunitatii o poate cere agentul constatator (politie) ? mada75lina mada75lina Art. 9. - (1) Prestarea unei activitati in folosul comunitatii poate fi stabilita numai prin lege si numai pe o durata ce nu poate depasi 300 de ore. (2) ... (vezi toată discuția)
Prescriptie! goldfish goldfish va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele: 1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii ... (vezi toată discuția)
Amenda= munca in folosul comunitatii cristinbuty cristinbuty Buna ziua, Problema care ma framanta pe mine acum este o amenda in valoare de 10.000 de lei, primita de sotul meu; este sofer transport public si a fost ... (vezi toată discuția)