Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Sunt politist si intr-o noapte cand eram de servici am primit prin statie, eu si colegul meu un apel prin care ni se cerea sa placam in urmarire cu masina de politie dacia logan in urmarirea unui infractor ce conducea o masina furata. Din cauza ploii torentiale si a vizibilitatii reduse am derapat pe carosabilul ud si am izbit un gard de pe margine. Eu conduceam in momentul imactului, purtand centura de siguranata, dar colegul meu care nu purta centura de siguranta si se afla pe locul din dreapta mea, in momentul impactului tinandu-se cu mana dreapta de manerul fixat pe plafonul masinii in momentul impactului a suferit o fractura de brat. In urma controlului de la Spitalul Militar Bucuresti i s-a spus ca necesita sa fie operat iar costul oreratiei este de 30 mil. pe care spune el trebuie sa-i suport eu. Spuneti-mi va rog daca este firesc sa suport eu aceasta cheltuiala?
Imi permit sa va intreb de ce nu este accident de munca, deoarece va aflati in timpul exercitarii functie.
Din punctul meu de vedere firesc este sa acopere casa nationala de asigurari de sanatate.
Nu cred ca in timpul unei urmariri aveti, nu dumneavoastra, derogare de a purta centura de siguranta.
buna ziua. victima va poate face plangere penala pentru vatamare corporala avand in vedere ranile suferite (art 181 cp) , si nu cred ca doriti acest lucru deoarece puteti ramane fara loc de munca. Daca se ajunge la plangere si proces asiguratorul unde autoturismul este asigurat poate suporta aceste daune , dar despagubirea se da greu, trebuiesc anexate toate chitantele bonurile existente. Sfatul meu ar fi sa platiti aceasta interventie iar banii sa ii dati printr-un act notarial, bine acum vedeti si ce alte pretentii mai are victima, si daca nu mai are, sa scrie in acel act si ca "nu are prententii, nu se constituie parte civila in procesul penal, nu va depune plangere penala".
Dumneavoastra sunteti vinovat pt accident pt ca nu ati adaptat viteza la conditiile de drum, dar si colegul pentru ca nu purta centura, iar dumneavoastra ca si conducator auto trebuia sa il atentionati ca trebuie sa isi puna centura.
domnule @ alexoctave ,
Probabil , in calitate de politist ar trebui sa stiti urmatoarele :
1. fapta de care va faceti vinovat este cea de la art 184 c.p.( vatamare corporala din culpa ) , ptr care actiunea penala se pune in miscare doar la plangerea prealabila a persoanei vatamate .
2. se va declansa procedura cercetarii prealabile , conform OMAI 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului MAI , care , pana la solutionarea penalului se va suspenda
3. incheiati la notar cu colegul dvs act prin care ii achitati costul operatiei si acesta renunta la orice pretentii , civile si penale
4. in ceea ce priveste paguba produsa patrimoniului , dat fiind faptul ca erati in misiune ( ar trebui precizat ca aveati o urgenta - semnale luminoase si acustice in functiune ) , nu veti suporta cheltuielile reparatiei , conform Legii 360/2002 .
5. pe timpul procedurii disciplinare si administrative , orice raport sa il dati doar in prezenta liderului de sindicat pe care solicitati sa va asiste , sau de catre un membru al CNP .