avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Copii acte asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Copii acte asociatie

Am solicitat presedintelui asociatiei de proprietari sa-mi puna la dispozitie actele asociatiei, mai putin cele contabile. Imi permite legea sa fac copii dupa ele? Le pot lua pentru copiere? Consultarea lor in cateva minute nu ma ajuta.
Cel mai recent răspuns: Dana Marin , utilizator 08:42, 16 August 2010
Si tu Brutus?
Ce inseamna actele asociatiei?
In opinia mea nu le poti lua nici-un document din asociatie pentru copiere, dar poti soliciata copii dupa acestea si eventual in cele cateva minute sa confrunti copiile cu originalele. Noi la asociatie avem acte din 1973, daca ar veni cineva cu o asemenea cerere...
Noi putem elibera copii de pe orice document proprietarilor avand un copiator in sediul asociatiei. Dar acest lucru-l facem pentru documentarea proprietarilor, firesc si deschis. In situatia in care cineva ar solicita sa-i eliberam copii a catorva zeci sau sute de pagini l-am insoti la un centru de copiere sa-si plateasca singur copiile de care are nevoie. Sau am stabili sa revina la o data cand putem sa-i eliberam copiile contra-cost. Chiar si 1000 de pagini ca doar cei de la centrele de copiere trebuie sa castige si ei un ban cinstit.
Multumesc pentru raspunsuri.
Noi nu avem copiator si asociatia nu are decit un an de existenta si doar cateva foi de copiat. Dl. presedinte a scos ieri o perla cum ca daca da actele acolo sunt informatii despre vecini si cine stie unde pot ele ajunge si vecinii il pot da in judecata pentru ca le-a dat.
I-am spus ca nu sunt interesata de vecini de nici un fel si ca daca legea imi permite accesul la documente, asta e.
Mare e gradina lui Dumnezeu.
Legea prevede ca aveti dreptul sa consultati acele acte, nu aminteste nimic de copii.
Din punctul meu de vedere, presedintii care se cramponeaza ca nu pot da acte fie vad precum calul, fie ascund ceva...
Daca o asociatie are un cenzor, pai actele acelei asociatii le vede, le avizeaza si le studiaza cenzorul. Ca d-aia e cenzor.
Propriearii pot avea acces la actele asociatiei daca, de exemplu, nu cred ca factura de la RADET este de 5000. Atunci pune intrebarea specific "nu cred ca factura este atat" si administratorul are datoria sa-i arate factura.
Daca un proprietar vrea sa stie cum se calculeaza o cheltuiala pe cota-parte, administratorul e dator sa-i arate.
Daca un proprietar nu intelege de ce trebuie sa plateasca pierderi de apa, atunci administratorul ii arata cum face calculul etc.

Toate aceste lucruri se petrec acolo, la administratie, fie pe loc, fie a doua zi, a treia zi, cand gasesc amandoi timp sa se lamureasca si cu documentele in fata.
Asta inseamna acces la documentele asociatiei.

Eu nu inteleg pentru ce ii trebuie unui proprietar sa faca copii de pe actele asociatiei. Ce face cu ele?
Poate vrea sa-l verifice pe administrator? Dar ce e proprietarul acela, cenzor, expert contabil indrituit de catre proprietari in vreo sedinta secreta sa faca control? Are o legitimatie de control, ceva?
Cred ca deja ajungem intr-o zona pe care legea n-o mai cuprinde.

Daca asociatia nu are cenzor, sa-si angajeze unul si acela sa faca ce control si ce verificare e necesara.

Alte discuții în legătură

Ca potrivit art. 10 din legea nr. 230/2007 aureliandumitru aureliandumitru Buna ziua , Asociatia a fost amendata de catre compartimentul de control al primariei, Disciplina in Constructii, pentru o executie defectuoasa a sarpantei ... (vezi toată discuția)
Cerere acte copii xerox proprietar euely euely Buna ziua, Am primit o cerere de la un proprietar adresata domnului Presedinte al C. Executiv, solicitand eliberarea unor copii xerox la ultimul proces verbal ... (vezi toată discuția)
Copii documente florian11863 florian11863 daca ceri de la asociatie copii xerox dupa anumite documente(liste, facturi, pv. ale hotararilor de comitet etc.).In cat timpar trbui sa le primsti,conform ... (vezi toată discuția)