avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate nerevizuibila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate nerevizuibila

Buna seara!
Am si eu o nelamurire cu privire la un pensionar care are pensie de invaliditate grad II iar de anul trecut decizia este nerevizuibila. Saptamana aceasta am primit o notificare prin care am fost instiintati ca persoana in cauza (pensionarul) a fost cautat de catre reprezentantii Casei de Pensii. Tot in aceasta notificare ni se comunica faptul ca va fi citat pentru verificare de catre seful serviciului de expertiza medicala si ca neprezentarea, va atrage suspendarea pensiei de invaliditate de care beneficiaza.
Perosana in cauza, este plecata de acum 2 luni, la fiica care trebuie sa nasca, in Canada. Aceasta din urma, si-a chemat parintii sa-i fie alaturi la evenimente (nastere si botez). Pensionarul are viza pana in luna decembrie.
Am mers eu la Casa de Pensii a sectorului de care apartinem, si de acolo mi s-a spus ca atata timp cat dosarul este nerevizuibil, nu va ajunge la comisie si nu vom primi citatie, iar cel in cauza sa stea linistit in Canada.
Acum suntem foarte derutati si nu stim exact ce trebuie facut.
Va rog sa ne ajutati cu cateva raspunsuri.

Intrebarile mele sunt:
1. La cat timp dupa aceasta notificare ar trebui sa vina citatia?
2. Daca decizia este nerevizuibila, va mai primi citatie?
3. Cum as putea amana aceasta citatie pana la revenirea persoanei in tara?
4. Cine trimite dosarele catre serviciul de expertiza medicala?
5.Unde ar trebui sa ne mai interesam ca totul sa fie ok?

Cel mai recent răspuns: Ina_2 , utilizator 00:41, 14 August 2010
Acum eu nu prea inteleg: daca cei de la pensii v-au spus sa stea linistit in Canada, de ce a mai fost echipa (tot de la pensii) care i-a lasat notificarea? Actiunea aceasta se desfasoara la nivel de tara si eu nu stiu ca persoanele care au decizii nerevizuibile sa fi fost excluse dintre persoanele controlate. Eu stiu ca tuturor beneficiarilor de pensie de invaliditate li se lasa asemenea notificari.

1. Teoretic, la comisia de expertiza va fi chemat dupa data de 01.09.2010. Practic nu am cum sa precizez o perioada anume.

2. Eu zic ca va primi, este o exceptie de la prevederile art. 62, alin. (7), pct. a) din Legea nr. 19/2000, exceptie reglementata prin art. 6, alin. (2) din Legea nr. 119/2010.
"Intr-un interval de un an de la data intrarii in vigoare a procedurii prevazute la alin. (1), Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, organizeaza verificarea incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta la acea data."
Deocamdata nu exista nicio prevedere legala care sa-i excepteze pe cei cu decizie nerevizuibila de la acest control (prevederea citata mai sus este prevedere cu caracter special fata de prevederile Legii nr. 19/2000 si se aplica cu intaietate).

3. Nu puteti amana nimic, nu aveti la indemana niciun mijloc legal.
4. Casele teritoriale de pensii. De ce intrebati? :)
5. Teoretic, la comisia teritoriala de expertiza.
Legea 119/2010 opereaza retroactiv??Pensia nerevizuibila nu era un drept cistigat prin legea 19/2000?Nu se incalca astfel Constitutia ?
Legea nr. 119/2010 nu produce efecte retroactiv. Am spus in mesajul anterior, este o prevedere speciala care deroga de la prevederile legii-cadru in materia pensiilor si, intrucat are caracter special, se aplica intotdeauna cu intaietate.
Pentru ca suntem necunoscatori in materie juridica va rugam sa ne explicati pe intelesul nostru.Se aplica prevederile legii 119/2010 art 6(2) si celor care prin legea 19/2001 au fost declarati nerevizuibili,avind in vedere ca legea 19/2010 nu opereaza retroactiv?Nu este vorba de un drept cistigat printr-o lege?
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Ina_2, utilizator
Nu este vorba despre cunostinte in materie juridica, in privinta carora nu ma pronunt decat in rare cazuri. Potrivit art. 6, alin. (2) din Legea nr. 119/2010, vor fi verificate toate dosarele beneficiarilor de pensie de invaliditate. Legea nu distinge dupa cum acestia sunt sau nu revizuibili.

Daca apreciati ca vi se incalca un drept stabilit prin Legea nr. 19/2000, puteti sa va adresati instantei. Nu va suparati pe mine, suparati-va pe cei care au adoptat Legea nr. 119/2010 in aceasta forma.

Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate nerevizuibila un roman un roman Din nou bine v-am regasit! Incertitudinile in care acest guvern ne face sa traim, ne macina si totodata ne face sa ne punem intrebari si ...iara ... (vezi toată discuția)
Completarea stagiului de cotizare mihaita_bucur mihaita_bucur detalii personale. am avirsta de 60 ani stagiul de cotizare de 34 ani,o luni si 15 zile pensionat medical de 5 ani se poate adauga perioada de pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, schimbare grad - contestatie tudorioan tudorioan In fapt, o persoana a fost pensionata pe caz de boala fiind incadrata in grad de invaliditate I cu insotitor, datorita unui diagnostic de pleonasm de col ... (vezi toată discuția)