avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

ce acte trebuie sa am pentru a cere eliberarea cartii de munca?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 22:21, 29 Septembrie 2007
Din cate stiu, acum iar e criza de carnete de munca.
La firma se poate sa fi fost si majorari salariale colective. De pe aceste decizii se cam refuza acordarea de copii pe motiv de ..confidentialitate. Totusi, avand in vedere ca nu v-a intocmit carnet de munca in acesti 3 ani , sunt obligati sa elibereze copii de toate actele care modifica CIM .
tana nu vreau sa te contrazic, dar majorari colective se fac doar prin lege, adica cele la minimul pe economie, la care nu vad ce este asa confidential. Si chiar si acestea ar trebui facute tot prin act aditional, pentru ca exista prevederi clare in codul muncii.
Alta modificare a salariului se face obligatoriu prin act aditional individual.
In 3 ani de zile numai neglijenta a fost ca nu are CM.
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
De acord, adelaida, dar stiu ca multe societati fac si decizii colective de majorare. De exemplu in cazul indexarilor prevazute in CCM-urile la nivel de unitate.
Ele se fac dar nu sunt legal prin decizie.
CCMUNN nu este lege, si nici numai este in codul muncii prevederea prin care majorarile de salarii se fac prin act aditional cu exceptia celor date prin lege. Exista aceasta prevedere dar nu mai exista acum.ITM-ul le accepta ca sa nu fie obligati sa tina cont la fiecare salariat al unnei s.c de al nr. si data de act, este mai usor pt. ei sa noteze la toti salariatii unei s.c. acelasi nr.
Comoditatea lor ii face pe angajatori sa nu respecte prevederile codului muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu art. 79, pct.8 xprim xprim Buna ziua, Am parcurs cu deosebit interes postarile pana la pag.34 si va solicit sprijin in legatura cu * inexistenta act aditional la cim pentru 2007(in ... (vezi toată discuția)
Acte aditionale la itm ncris78 ncris78 Firma la care lucrez nu a facut act aditional sau decizie de marire salar, atunci cand s-au marit salariile ca urmare a cresterii salariului minim pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare functie publica manu151 manu151 buna ziua, sunt functionar public si doresc suspendarea, intrebarea este daca legal insitutia poate sa-mi elibereze si cartea de munca? multumesc (vezi toată discuția)