avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mandat vanzare autoturism
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mandat vanzare autoturism

O persoana, proprietar al unui autoturism in valoare de aprox. 20.000 euro, i-a dat mandat unei alte persoane pentru vanzarea autoturismului la un pret cat mai avantajos, apropiat de valoarea mentionata.
S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru suma de 15.000 lei, deci mult sub valoarea masinii. In plus, contractul a fost incheiat nu de catre mandatar, ci de catre fiul acestuia.
In contractul de mandat nu era interzisa submandatarea.
Ce actiune, ar putea fi folosita acum pentru recuperarea autoturismului?
Cel mai recent răspuns: Andreea Istrate , Avocat 17:35, 18 August 2010
mai degraba o actiune pentru recuperarea prejudiciului ca urmare a executarii necorespunzatoare a mandatului.
Pai, cum a fost vanduta masina ? Fara mandat( procura speciala) , fara acte( carte de identitate), fara semnatura vanzatorului si/sau mandatarului ? Ce fel de contract de vanzare a incheiat?
Daca in mandatul initial nu era specificat expres ca nu e transmisibil, si sa presupunem prin absurd ca un alt notar a facut o alta procura, prin care mandatarul 1 (in baza primei procuri) imputernicea mai departe pe fiul ei sa vanda masina, atunci fiul a semnat contract de vanzare auto in baza procurii 2 ?
Toata vanzarea se poate ataca.
Simplul fapt ca nu specifica in procura ca poate reimputernicii pe altul sau nu, nu este suficient pentru ca un notar sa decida ca POATE reimputernicii pe altul. Regula este ca procurile nu sunt transmisibile, exceptie daca se specifica in cadrul lor ca pot fi.
In procura era trecut sa nu vanda sub a anumita valoare? Daca nu, acolo nu puteti obiecta nimic. Ati avea sansa la mandatar.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
Manuela Bernat, Consilier juridic
In contractul de vanzare-cumparare nu se mentioneaza nimic de mandat. La vanzator apare numai numele adevaratului proprietar, dar semnatura este a fiului mandatarului.
Ma gandeam la anularea contractului ....
Nu s-a primit nicio suma de bani pt acea masina, iar mandatarul nu mai este de gasit. Are domiciliul in Germania. Se doreste o actiune in contradictoriu doar cu actualul proprietar al masinii.

Mandatul a fost incheiat in forma autentica.
era normal ca in contractul de vanzare cumparare sa apara la rubrica vanzatorului sa apara numele proprietarului, doar el vinde.
dvs spuneti ca procura era transmisibila, nu vad un inconvenient in asta.
mandatarul si-a substituit o alta persoana.
si impotriva actualului proprietar ce actiune ati dori sa intreprindeti?
anularea contractului de vanzare cumpoarare pe motiv ca...?

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare mirelle mirelle X intentioneaza sa cumpere o masina. Se deplaseaza impreuna cu inca 2 prieteni la targul de masini din localitate, verifica o masina expusa spre vanzare si se ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de c-v odille odille O judecatoare a anulat un contract de v-c pentru lipsa pretului din contractul de mandat , se poate asa ceva , ati mai intalnit asemenea situatii multumesc ... (vezi toată discuția)
Procura vanzare autoturism - recuperare bani florinvfs florinvfs Buna ziua,impreuna cu un prieten am cumparat o masina ( pe numele lui apare masina in acte) , banii au fost pusi de amandoi , fiecare jumatate din suma.Dupa o ... (vezi toată discuția)