avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... persoana care primeste dota mai are drept de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

persoana care primeste dota mai are drept de mostenire?

in cazul in care o persoana a primit zestre/dota cu ocazia casatoriei, dupa decesul autorului care a dat aceasta dota, persoana respectiva mai are drept de mostenire? i se modifica in vreun fel cota? exista vreun articol care reglementeaza aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 14:17, 18 August 2010
Aceasta dota reprezinta bun comun al celor doi soti.Dreptul de a succede exista ,insa, daca aceasta donatie excede rezerva succesorala, mostenitorii rezervatari se pot adresa instantei de judecata, in vederea reintregirii acesteia.
in concret, speta este urmatoarea: autorul avea 3 copii: 2 fiice si un fiu, iar ca si teren, 32 ha.
Cu ocazia casatoriei, fiicele au primit fiecare dota cate 10 ha teren, prin act autentic transcris la grefa tribunalului, fiecare avand astfel pozitie de rol agricol separata de cea a tatalui, care ramane cu 12 ha.
in baza legii 18, au facut cerere de reconstituire atat fiul cat si una dintre cele doua fiice, astfel incat in titlul de proprietate au fost trecuti ca si proprietari fiul si fiica , care facuse cerere, iar ca suprafata trecuta in titlul de proprietate, exact suprafata de 12 ha teren care ramasese tatalui.
practic, fiica a primit 10 ha teren zestre, si dar primeste si teren din cele 12 ha ramase tatalui.
intrebarea mea este daca fiica mai avea dreptul de slicita reconstituirea dr de proprietate de pe urma autorului sau, sau doar fiul avea acest drept. Mai ales ca nu se face in niciun fel vorbire de cealalta fiica.

exista vreun text de lege care reglementeaza aceasta situatie?
fiica dvs are vocatie succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta interesanta tosonel tosonel Va propun urmatoarea speta: Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase ... (vezi toată discuția)
Retrocedari terenuri si mosteniri mona constantin mona constantin Buna seara, Referitor la retrocedarea terenurilor, am o speta destul de complicata. Bunicul meu, proprietar al unui teren de 60 ha, a avut doi copii, ambii ... (vezi toată discuția)