avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi varianta mai ieftina!!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi varianta mai ieftina!!!!

Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat daca se poate:impreuna cu fratele meu sunt mostenitoarea(dupa mama) unui teren ,din care vrem sa cedam unei terte persoane cca 1000mp in schimbul serviciilor sale care ne-au adus mai aproape de obtinerea acestul teren.In acest sens as vrea sa stiu care este cea mai ieftina cale de a face acest lucru;ma refer la costurile pe care noi ar trebui sa le suportam(ex in cazul unui contract de vanzare cumparare ar trebui sa suportam atat partea noastra -impozitul-cat si cea a cumparatorului,normal).Daca exista o alta modalitate(nu stiu poate donatie)cum ar fi mai indicat si ce pasi ar trebui urmati;cedarea ar trebui facuta o data cu intabularea sau apoi?Astept raspunsul Dv,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:05, 19 August 2010
buna ziua.
unde ati citit dna. gi_jane2 ca pt. un act de donatie nu se plateste impozit ??
aceasta exceptie vizeaza donatia intre rude pana la gradul III inclusiv, or userul mentioneaza ca se doreste cedarea unei suprafete din respectivul teren catre o terta persoana . B-)

puteti face ori donatie ori act de vanzare-cumparare , ambele acte doar prin notariat. ;)

intrucat vb de un impozit pe venit, nu am zis ca nu se plateste impozit, ci cel care doneaza nu plateste,ca nu-i "vine"ceva , ci cel ce primeste (o mostenire, o donatie)plateste, iar rudele de pana gradul 3 si sotii nu platesc la dobandirea dreptului de proprietate.
cel putin, eu asa interpretez, se poate sa nu am dreptate.

Hotararea nr. 1195/2007 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 707 din 19.10.2007 si aduce modificari ce privesc impozitul pe venit, sub urmatoarele aspecte: definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, impozitul la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor, transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire, transmiterea dreptului de proprietate, valoarea de circulatie a bunurilor imobile si impozitul asupra transferului dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor.

1.Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

2 . Impozitul la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor
Impozitul prevazut la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
Nu se datoreaza impozit la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale: Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 112/1995, cu modificarile ulterioare, Legea nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si orice alte acte normative cu caracter reparatoriu.
Este exceptata de la plata impozitului transmiterea dreptului de proprietate prin donatie intre rude ori afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti. Dovada calitatii de sot, ruda sau afin se face cu acte de stare civila.
Instrainarea ulterioara a proprietatilor imobiliare dobandite in conditiile prevazute la paragrafele 1 si 2 va fi supusa impozitarii, cu exceptia transmiterii dreptului de proprietate prin donatie intre rude ori afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare garsoniera acinom acinom Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca in cazul in care revind o garsoniera ,pe care am cumparat- o in urma cu 6 luni, trebuie sa achit o taxa anume catre stat ... (vezi toată discuția)
Donatie imobil. procedura, costuri dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com Buna seara Vreau sa fac donatie un imobil fiicei casatorite (unic copil). Exista aceasta procedura? cum se face? Costa mai putin decit un act de ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite aferente vanzarii unui teren intravilan nicoll_av@yahoo.com nicoll_av@yahoo.com Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu cateva informatii. Avem un teren langa Bucuresti, intravilan, achizitionat in ian. 2008, pe care am dori sa-l vindem. ... (vezi toată discuția)