avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea Ministerului Muncii

sunt functionar public de 20 de ani, studii superioare de lunga durata, master in politici publice si administratie publica, in functia de consilier superior tr.1. am prmit preaviz si voi fi disponibilzata la 08 sept. 2010.nu mi s-a oferit nici o alternativa: concurs pt, post vacant sau un alt loc de munca, iar criteriile pe baza carora s-au facut disponibilizari la aceasta institutie nu au fost conforme cu legislatia, deoarece dosarul personal este curat: fara abateri sau sanctiuni, am performante, multe perfectionari in domeniu etc.
ce sanse am , si cum sa procedez pt. a-mi salva locul de munca?multumesc.
Cel mai recent răspuns: radu_mc , utilizator 19:31, 26 August 2010
Trebuie studiat extrem de atent contractul individual si cel colectiv de munca. Acolo e raspunsul privind drepturile Dvs., raportandu-ne bineinteles si la actuala legislatie a muncii.
Av. Adrian Albu SCA MOROIANU, ALBU & IORDANESCU
ocup o functie publica de executie si sunt angajata conf. Ordonantei 7/2007 si Legea 188/1999, deci nu poate fi vorba de nici un contract de munca!!!
Disponibilizarea se face , nu stiu foarte bine daca este legal in baza "proaspatului" Ordin 614/27.7.2010 si:HG662/2010,cu privire la desfiintarea postului.

daca poate cineva sa ma "lumineze" in problema asta , ii multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
camelia iosif, utilizator
camelia iosif a scris:

ocup o functie publica de executie si sunt angajata conf. Ordonantei 7/2007 si Legea 188/1999, deci nu poate fi vorba de nici un contract de munca!!!
Disponibilizarea se face , nu stiu foarte bine daca este legal in baza "proaspatului" Ordin 614/27.7.2010 si:HG662/2010,cu privire la desfiintarea postului.

daca poate cineva sa ma "lumineze" in problema asta , ii multumesc anticipat.

daca nu aveti acord, atunci vi se aplica CCMUN 2007-2010 ( chiar si la fct publici) daca nu e concediere colectiva ( minim 10 persoane) atunci nu e nevoie de criterii. :)
Daca discutati despre Ordinul nr. 614/2010, situatia sta cam asa:
1. Nu s-au redus posturi, ci grade, practic (au fost reduse posturile functionarilor publici grad profesional superior, intrucat sunt cel mai bine salarizate). Cu alte cuvinte, in opinia celor care au facut restructurarile, dupa 20 de ani trebuia sa fiti tot debutant.

2. Verificati daca a fost respectat art. 100, alin. (4) din Legea nr. 188/1999, de regula aceasta prevedere nu a fost respectata.
Reducerea unui post este justificată dacă atribuţiile aferente acestuia se modifică în proporţie de peste 50% sau dacă sunt modificate condiţiile specifice de ocupare a postului respectiv, referitoare la studii.

3. Conform art. 117 din Legea nr. 188/1999, va sunt aplicabile si urmatoarele prevederi din legislatia muncii:
-art. 69 si art. 71 din Codul muncii. Solicitati angajatorului, in scris, sa va comunice notificarea transmisa sindicatului sau reprezentantilor salariatilor daca nu aveti sindicat, precum si propunerile primite din partea sindicatului. Procedura prevazuta la art. 69 din Codul muncii este obligatorie pentru toti angajatorii.
-art. 81 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National. La reducerea posturilor nu au fost avute in vedere criteriile minimale prevazute in acest articol.

Trebuie sa solicitati si noua structura organizatorica a institutiei, modificata in baza OUG nr. 68/2010 si HG nr. 662/2010, statul de functii si avizul ANFP emis in baza art. 107, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 188/1999. Nu mai puteti salva nimic acum, postul a fost redus, dar castigati in instanta si daca mergeti cu ochii inchisi.

ART. 106 - Legea nr. 188/1999
(1) În cazul în care raportul de serviciu a încetat din motive pe care funcţionarul public le consideră netemeinice sau nelegale, acesta poate cere instanţei de contencios administrativ anularea actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus încetarea raportului de serviciu, în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare, precum şi plata de către autoritatea sau instituţia publică emitentă a actului administrativ a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat funcţionarul public.
(2) La solicitarea funcţionarului public, instanţa care a constatat nulitatea actului administrativ va dispune reintegrarea acestuia în funcţia publică deţinută.



@mihaicalinescu2005

Despre ce scrieti dvs., ca nu inteleg? Este vorba despre reducerea posturilor "la procent" (25% din numarul total al salariatilor), fara criterii si fara respectarea prevederilor legale la care am facut referire mai sus.
Ce ziceti, 25% din numarul total al angajatilor dintr-o deconcentrata inseamna mai mult sau mai putin de 10 persoane? ;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:


@mihaicalinescu2005

Despre ce scrieti dvs., ca nu inteleg? Este vorba despre reducerea posturilor "la procent" de 25% din numarul total al salariatilor, fara criterii si fara respectarea prevederilor legale la care am facut referire mai sus.
Ce ziceti, 25% din numarul total al angajatilor dintr-o deconcentrata inseamna mai mult sau mai putin de 10 persoane? ;)


ordinul ala 614/2010, se refera la ministerul alora de muncesc, ori something. cu isteria asta nationala, de disponibilizari in stanga si-n dreapta, copii de pe acte aplicabile altor institutii, etc, n-aveam de unde sti unde a lucrat/lucreaza userul.... si nici cate persoane au fost disponibilizate din institutie. ori, daca au fost date afara sub 10 persoane, se considera concedieri individuale, care nu tin de persoana salariatului. daca au fost date afara peste 10 persoane, atunci e concediere colectiva, si trebuie aplicate criteriile de selectie, care nu pot fi mai dezavantajoase decat cele din CCMUN 2007-2010. asta vroiam sa zic.... :)
dreacu, io am vazut si proceduri aplicabile fct. publici, in cazul reorganizarii, care s-or aplicat pe la contractuali...baza legala ioc, codul muncii ioc, nika, ioc. traim aici ca-n Rai : nika tabacioc, nika kazacioc, nika fumei.... :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
mihaicalinescu2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Restructurea legea 63/2010 - personal contractul in institutii radu_mc radu_mc Buna ziua. Daca pentru restructurea (OUG 63/2010) posturilor functionarilor publici institutiile / ordonatorii de credite s-au folosit de art 100 legea ... (vezi toată discuția)
Restructurare/disponibilizare 2010 - functionari, contractuali, speciali... radu_mc radu_mc Un topic care-si propune sa ofere suport legislativ pentru situatiile intalnite (legale si mai putin legale) in cazul restructurarilor/disponibilizarilor ... (vezi toată discuția)
Incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei - functionar public liviucfp liviucfp Am primit preaviz pentru incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei,prin desfiintarea postului-art.99 alin.(3) L.188/1999,fara sa ... (vezi toată discuția)