avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Disponibilizari in institutiile aflate in subordinea Ministerului Muncii

sunt functionar public de 20 de ani, studii superioare de lunga durata, master in politici publice si administratie publica, in functia de consilier superior tr.1. am prmit preaviz si voi fi disponibilzata la 08 sept. 2010.nu mi s-a oferit nici o alternativa: concurs pt, post vacant sau un alt loc de munca, iar criteriile pe baza carora s-au facut disponibilizari la aceasta institutie nu au fost conforme cu legislatia, deoarece dosarul personal este curat: fara abateri sau sanctiuni, am performante, multe perfectionari in domeniu etc.
ce sanse am , si cum sa procedez pt. a-mi salva locul de munca?multumesc.
Cel mai recent răspuns: radu_mc , utilizator 19:31, 26 August 2010
Numai o completare, daca imi este permis - se incadreaza in tema topicului, deoarece ma refer la procedurile aprobate pentru disponibilizarea prin organizarea de concursuri in toate institutiile:


ORDIN nr. 614 din 27 iulie 2010
pentru aprobarea Procedurii de restructurare şi reorganizare la nivelul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ªI PROTECŢIEI SOCIALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 527 din 28 iulie 2010

Art 1

(1) Prezenta procedură reglementează modalitatea de organizare şi desfăşurare a examenului pentru ocuparea unor posturi din cadrul compartimentelor supuse restructurării/reorganizării, conform legii.
(2) Prin compartiment supus restructurării/reorganizării se înţelege acel compartiment a cărui structură organizatorică sau de posturi a fost modificată.
(3) În cazul în care, în urma restructurării/reorganizării, în cadrul unui compartiment există mai mulţi funcţionari publici decât posturi alocate, ocuparea acestora se face prin examen, organizat conform prezentei proceduri, susţinut pentru posturi de aceeaşi categorie, clasă şi/sau grad profesional.
(4) În cazul în care, în cadrul unui compartiment, astfel cum este definit la alin. (2), există un post de aceeaşi categorie, clasă şi/sau de acelaşi grad profesional, ocupat de un singur funcţionar public, acesta nu va mai susţine proba de examen, păstrându-şi postul respectiv.

Aceste proceduri se aplica atat n cazul functionarilor publici, cat si in cazul contractualilor. Insa intrebarea se pune de ce in cazul contractualilor nu se aplica criteriile minimale (codul muncii si CCMUNN), deoarece exista legi in acest sens, insa se organizeaza astfel de concurs?



ART. 28
Raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici din compartimentele supuse restructurării/reorganizării care nu se înscriu sau nu se prezintă la examenul organizat vor înceta, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 29
Prezenta procedură se poate aplica, după caz, şi la nivelul instituţiilor aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea ministerului.


Aceste proceduri pot fi aplicate in toate situatiile (deconcentrate, institutii diverse, primarii etc??) sau pot fi atacate in instanta, in cazul cand se organizeaza concurs si nu se respecta criteriile minimale la disponibilizare?

Cu respect, Radu.
Gabriela Pintea a scris:

:) Sunteti optimista, cel putin. Cunoastem sistemul din interior, si dvs. si eu, asa ca stim foarte bine ca un singur Vlad Tepes nu este suficient. Va sfarsi prin a fi "tras in teapa" chiar el.

:( As vrea sa nu va dau dreptate de data aceasta! As vrea sa am puterea sa va arat ca nu aveti dreptate!

Dar...sunt prea mica! Si constat ca nici nu sunt in stare sa citez...Sper sa ma iertati!
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
florisiris, utilizator
radu_mc a scris:
ORDIN nr. 614 din 27 iulie 2010 (...)
Aceste proceduri se aplica atat n cazul functionarilor publici, cat si in cazul contractualilor. Insa intrebarea se pune de ce in cazul contractualilor nu se aplica criteriile minimale (codul muncii si CCMUNN), deoarece exista legi in acest sens, insa se organizeaza astfel de concurs?

Procedura prevazuta in Ordinul nr. 614/2010 trebuia aplicata numai functionarilor publici. Personalul contractual nu trebuia notificat si nu avea de ce sa dea examen pentru posturile ramase dupa reduceri. Nicaieri in Ordinul nr. 614/2010 nu scrie ca "prezenta procedura se aplica si personalului contractual".

radu_mc a scris:
Aceste proceduri pot fi aplicate in toate situatiile (deconcentrate, institutii diverse, primarii etc??) sau pot fi atacate in instanta, in cazul cand se organizeaza concurs si nu se respecta criteriile minimale la disponibilizare?

Ordinul nr. 614/2010 nu poate fi aplicat decat functionarilor publici din Ministerul Muncii si institutiilor aflate in subordinea / coordonarea acestuia. Daca va referiti la art. 29 din Ordinul nr. 614/2010, acesta este o norma dispozitiva, prin urmare Ordinul nu are caracter obligatoriu pentru institutiile din subordinea Ministerului Muncii. Acestea puteau sa adopte o procedura proprie de reorganizare, interna, dupa consultarea cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.

Intrebati daca pot fi atacate in instanta deciziile de eliberare din functie? :) Pai sa recapitulez:
-au fost "reduse" persoane, nu posturi, deci a fost incalcat art. 99, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 188/1999 (dificultate majora in instanta: nu poti proba ca directorul X te-a taiat de pe statul de functii);
-au fost reduse posturi grad profesional "superior" pe criteriul "astia iau salarii prea mari", deci atributiile posturilor nu s-au modificat in proportie de peste 50% (a fost incalcat art. 100, alin. (4) din Legea nr. 188/1999);
-nu au fost respectate criteriile minimale prevazute la art. 6 din Legea nr. 329/2009 (in cazul functionarilor publici) si cele prevazute la art. 81 din CCMUNN (in cazul personalului contractual);
-in timpul disponibilizarilor, institutii din subordinea Ministerului Muncii au angajat personal prin transfer;
-tot personalul contractual a fost notificat si a sustinut examene, desi Ordinul nr. 614/2010 este aplicabil numai functionarilor publici;
-exista institutii care n-au pus la dispozitia personalului disponibilizat lista cu posturile vacante iar ANFP nu a trimis liste cu posturile vacante institutiilor, deci a fost incalcat art. 99, alin. (5) si (6) din Legea nr. 188/1999.

Pentru orice instanta, ceea ce am scris mai sus este suficient.
In 15 ani de cand lucrez in administratia de stat nu am intalnit un asemenea "moment", ca sa-i spun asa, in care sa se incalce fatis legislatia cu atitudinea "Ei, si? Care e problema?"

Sau, altfel spus: "Dam afara cateva mii de oameni incalcand toata legislatia aplicabila. Care e problema?" :thumbdown:

Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc inca o data pentru suportul acordat.

Sa inteleg ca legea 188/1999 se aplica atat functionarilor publici, cat si celui contractual (in lege este vorba de statutul functionarilor publici)?

Ce am gasit este faptul ca personalul contractual este angajat in institutii conform codului muncii (l 53) si se supune astfel, in relatiile de serviciu, tot acestui cod al muncii si nu altei legi cum ar fi 188/1999.


Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduita a personalului contractual din autoritatile si institutiile publice

Cap 1

Art. 4. - Termeni
In intelesul prezentei legi, expresiile si termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) personal contractual ori angajat contractual - persoana numita intr-o functie in autoritatile si institutiile publice in conditiile Legii nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare (ale acestei legi);
b) functie - ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica, in temeiul legii, in fisa postului;

Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
radu_mc, utilizator
Consider faptul ca nu am fost off-topic cu adaugirea anterioara, deoarece pana acum functionarii publici au fost luati la gramada cu cei contractuali, putini au facut o distinctie in acest sens, privind categoriile de salariati din institutii...

...pe de alta parte si contractualii ocupa o functie publica in institutii, lucreaza/colaboreaza cu functionarii publici, deseori impart acelasi spatiu de lucru...deci au legatura aceste lucruri, cred, raspunsurile topicului fiind utile ambelor categorii...

Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
radu_mc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurea legea 63/2010 - personal contractul in institutii radu_mc radu_mc Buna ziua. Daca pentru restructurea (OUG 63/2010) posturilor functionarilor publici institutiile / ordonatorii de credite s-au folosit de art 100 legea ... (vezi toată discuția)
Restructurare/disponibilizare 2010 - functionari, contractuali, speciali... radu_mc radu_mc Un topic care-si propune sa ofere suport legislativ pentru situatiile intalnite (legale si mai putin legale) in cazul restructurarilor/disponibilizarilor ... (vezi toată discuția)
Incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei - functionar public liviucfp liviucfp Am primit preaviz pentru incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei,prin desfiintarea postului-art.99 alin.(3) L.188/1999,fara sa ... (vezi toată discuția)