avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nulitate absolutã OG 12/1998
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nulitate absolutã OG 12/1998

Vreau să cunosc mai multe opinii în legătură cu următoarea chestiune: act public şi act secret încheiate în 1999, sub imperiul OG 12/1998 privind taxele de timbru notariale. Actul secret este preliminar actului autentic şi se stipulează în cuprinsul acestuia un preţ mult mai mare decât cel declarat ulterior la notar. Sunt incidente dispoziţiile art. 6 actul normativ arătat, în sensul că actul secret şi actul public sunt lovite de nulitate pentru simularea preţului. Ulterior, OG.12/1998 este abrogată.
Interogaţie: se poate invoca astăzi nulitatea actelor respective, pe temeiul de drept arătat, cu aplicarea principiului tempus regit actum ? Cu alte cuvinte, abrogarea OG 12/1998 acoperă motivul de nulitate al fraudei la lege contemporan încheierii actelor juridice arătate? Mulţumiri anticipate!:">
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 23:00, 1 Iulie 2011
Conditiile de valabilitate ale contractului se apreciaza la momentul incheierii contractului. Evident ca este NUL ABSOLUT contractul respectiv exact in temeiul dispozitiei legale citate de dumneavoastra. N-are nicio relevanta abrogarea ulterioara a actului normativ.
Tempus regit actum, precum ati remarcat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Simulatia pretului intr-un contract de vanzare-cumparare (pt eludarea taxelor fiscale) avocat_junior_2010 avocat_junior_2010 In caz de simulatie a pretului intr-un act de vanzare-cumparare in scopul fraudarii fiscului, exista OG 12/1998 care prevedea ca sanctiune in articolul 6 al ... (vezi toată discuția)
Motiv de recurs otto2007 otto2007 Buna ziua, Va rog sa ma \"luminati\": 1. Este un motiv de recurs declarat impotriva unei sentinte in care instanta de fond respinge un capat de cerere ... (vezi toată discuția)
Principiul neretroactivitatii legii civile Ivascu Ionel Ivascu Ionel Speta. O firma S.C. X........ S.R.L. a incheiat un contract de lucrari cu o institutie publica de interes local Administratia S.......... aflată in ... (vezi toată discuția)