avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Am un imobil pentru care am act de "vanzare-cumpare".In acel imobil locuiesc cu acordul meu verbal,niste rude;ei platesc toate cheltuielile,inclusiv impozitul.
E posibil ca dupa un interval mai mare de timp sa devina (automat) proprietari ?
Exista o astfel de lege?
Cel mai recent răspuns: nonuletz , utilizator 10:53, 21 August 2010
Exista prescriptia achizitiva, conform careia cel care a posedat timp de 30 de ani bunul poate deveni proprietar., invocand uzucapiunea.
Nu cred insa ca este cazul dvs., intrucat nu veti lasa sa treaca acesti ani fara va mai interesa de soarta bunului, fara a va comporta fata de bunul al carui proprietar sunteti, ca atare.
In termeni juridici rudele tale, chiriasii sunt considerati a fi simpli detentori precari. Potrivit art. 1857 C. Civ., detentorul precar "nu poate sa schimbe el insusi, fie prin sine singur, fie prin alte persoane interpuse, calitatea unei astfel de posesii". Totusi, prin exceptie, potrivit art. 1858 C. Civ. este posibila intervertirea detentiei precare in posesie utila, cand detinatorul bunului neaga prin acte de rezistenta existenta raportului obligational in temeiul careia era obligat a stapani bunul pentru altul si nu pentru sine (ex. de act de rezistenta- chriasul nu-ti mai recunoaste calitatea de proprietar si refuza sa plateasca chiria in continuare). Posesia devenid utila in acest caz, daca o mai exercita si neintrerupt timp de 30 de ani, va dobandi proprietatea apartamentului prin uzucapiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica mea a cumpărat în urmă cu 30de ani un teren prin chitanta ... AlexandruVms98 AlexandruVms98 Bunica mea a cumpărat în urmă cu 30de ani un teren prin chitanta de mana,chitanța nu mai exista, pe care sa construit o casă, în care noi locuim in ... (vezi toată discuția)
Pot dobândi dreptul de proprietate? S-Valentina S-Valentina Buna seara, Dacă s-a plătit chirie 23 de ani pentru un teren vilan ( teren dat de primărie), este corect ca acum să nu mi-l mai dea și să-mi spună că ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters83715 ContSters83715 Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control. Acum dupa 30 de ani este ... (vezi toată discuția)