avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cretificate de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cretificate de nastere

buna ziua.am si eu o intrebare...cum este posibil ca parinti unei majorene nu poate scoateva ,ultumesc un certificat de nastere de la primarie,nici macar cu imputernicire de la notar.trebuie mers personal la primarie.exista aceasta lege?eu sunt in italia cum pot face sa am certificatul de nastere fara sa ma intorc in tara? PS ....cucoana care lucreaza acolo la certificate este foarte..........acra ...ca functionara publica ar trebui sa fie mai amabila.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 21:44, 27 August 2010
Persoanele care au domiciliul în alte localităţi decât cele în care sunt păstrate registrele de stare civilă şi nu se pot deplasa personal pentru a obţine certificate de stare civilă vor adresa cererea primăriei în raza căreia au domiciliul sau reşedinţa, indicând localitatea unde se găseşte actul respectiv şi datele de stare civilă, pentru identificarea actului.
În caz de pierdere, furt sau distrugere a certificatului de stare civilă, persoanei îndreptăţite i se eliberează, la cerere, un nou certificat, cu perceperea taxei legale de timbru. Cererea pentru eliberarea noului certificat trebuie să cuprindă, în mod amănunţit, împrejurările în care acesta a fost pierdut, furat sau distrus.

Nu sariti rapid pe functionari. poate sunt doar acri, nu si rauvoitori.
Am extras aici cate ceva din instruirea ce a fost predata ofiterilor de stare civila.
Functionarul nu poate elibera un act decat titularului. Nici macar cu procura sau imputernicire. Aceasta deoarece titularul are de indeplinit niscaiva formalitati in fata ofiterului de stare civila, formalitati pe care nu le indeplineste nici avocatul si nici rudele.
In situatia dumneavoastra rezolvarea este urmatoarea:
1.Mergeti la consulatul cel; mai apropiat
2.In fata ofiterului de stare civila veti completa niste declaratii si o cerere
3.Consulatul va inainta cererea dumneavoastra primariei unde este inregistrat actul
4.Actul va sosi prin posta si il veti ridica de la consulat in baza unei semnaturi
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic
Certificatele de stare civila se pot obtine si prin mandatar. Info de pe website-ul Primariei sector 1:
Eliberare duplicate acte de stare civila
Certificate si dovezi de nastere, casatorie, deces, din arhiva proprie si de la alte Primarii.

Actele necesare:
-Cerere tip;
-Actul de identitate;
-Dovada achitare taxa extrajudiciara de timbru: 10.000 lei ;
Alte acte,  dupa caz:
-Mandat de reprezentare - procura speciala autentificata de un notar public din Romania (in cazul persoanelor cu domiciliul sau resedinta in strainatate, autentificata de ambasada Romaniei, consulatul Romaniei sau notar cu Apostila Haga) sau împuternicire avocaţială (cf. Circularei INEP din 26. 08. 2005);
-Dovada de la medic pentru persoanele nedeplasabile;
-Hotararea judecatoreasca de incredintare, definitiva si irevocabila sau decizie de tutore eliberata de Serviciul Autoritate Tutelara pentru minori;
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
yvk, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente necesare pentru a intra in românia cu fetița născuta in italia Gaby753 Gaby753 Ce documente i-mi sunt necesare pentru a intra in țara cu fetița născuta in Italia Menționez ca eu am pașaportul expirat si cartea de identitate ... (vezi toată discuția)
Casatorie in germania micatalin71 micatalin71 As dori sa imi spuna si mie cineva ce inseamna urmatorii termeni: 1. declaraţia de celibat 2. certificatul de celibat 3. Certificatele de stare civilă ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere carmenchi carmenchi cum pot obtine certificatul de nastere a unei persoane aflata in strainatate. de ce documente am nevoie. vechiul certificat fiind pierdut. (vezi toată discuția)