avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conventia civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conventia civila

Sunt specialist SSM si lucrez la mai multe firme cu conventie civila, la care plateam impozit cu retinere la sursa.
Cum sa interpretez OG 58/2010 ? Trebuie sa depun declaratii la pensii, sanatate si somaj? Eu sau angajatorul?
Cel mai recent răspuns: LILIANA FLEANCU , Consilier juridic 09:24, 24 August 2010
Buna ziua !
Consider ca sarcina depunerii declaratiilor va revine dumneavoastra, avand in vedere ca este vorba de conventii civile.
Cititi si aici pentru a intelege raspunsul dat: [ link extern ] /
Cu stima !
In ceea ce priveste, retinerea, plata si declararea impozitului, situatia este diferita in functie de modalitatea de impunere aleasa de beneficiarul venitului.

Astfel, in momentul incheierii conventiei/contractului civil, persoanele fizice care obtin venituri din activitati desfasurate pe baza acestor contracte/conventii civile, trebuie sa-si exercite in scris optiunea cu privire la modalitatea de impunere, prin considerarea veniturilor ca:

(1) venit din activitati independente, sau
(2) venit din alte surse

In situatia considerarii venitului obtinut drept “venit din activitati independente” tratamentul fiscal al acestor venituri, potrivit Legii 571/2003 privind Codul fiscal, va fi :

Platitorul de venit are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Cota de impunere este de 10% si se aplica asupra venitului brut. (art. 52 ).
in aceasta situatie, platitorul de venit va depune Formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit ” la organul fiscal competent. Termenul de depunere este pana in ultima zi a lunii februarie inlusiv, a anului urmator celui in care se platesc veniturile.
In situatia considerarii venitului obtinut drept „venituri din alte surse” tratamentul fiscal al acestor venituri va fi :

Potrivit art. 79 din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Platitorul de venit va vira impozitul retinut la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Platitorul de venit va depune la organul fiscal competent Formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit “. Termenul de depunere este pana in ultima zi a lunii iunie inclusiv, a anului urmator celui in care se platesc veniturile.

De asemenea, platitorul de venit va declara impozitul pe venit calculat si retinut in Formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”. Declararea se face lunar, potrivit Instructiunilor de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de
plata la bugetul de stat".

In ceea ce priveste contributiile sociale, beneficiarului veniturilor ii revine obligatia platii acestora in conformitate cu dispozitiile Legea 19/2000, Legea 95/2006 si Legea 76/2002 intrucat prevederile OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale se aplica incepand cu data de 01 iulie 2010.
<<Fiscalitatea.ro >>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)
Oug 58 conventie nu cim gherescuclaudia gherescuclaudia Buna ziua, Am conventie civila cu doua firme. Una din acestea plateste tot impozitul pe venit, cealalta plateste 10% , restul de 6% trebuie platit de ... (vezi toată discuția)
Conventii civile andradaa andradaa Buna ziua , as avea si eu o intrebare ? Stie cineva pentru un administrator de bloc angajat in baza unei conventii civile care conform ordonantei 82/2010 ... (vezi toată discuția)