avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală ce ziceti de un concurs cu teme de cultura generala?
Discuție deschisă în Cultură generală

ce ziceti de un concurs cu teme de cultura generala?

ce spuneti daca am face un concurs cu teme de cultura generala?
ce premii va asteptati sa primeasca castigatorul?
care credeti ca ar fi cea mai buna modalitate de premiere/desemnare a castigatorului?

alin
Cel mai recent răspuns: ContSters167247 , utilizator 23:23, 4 Aprilie 2011
Problema data la clasa a IV-a:

Sa se arate ca nu putem scrie numerele din sirul 1;2;3;...;100 in grupe de cate 10 numere, fara a le repeta, astfel incat in fiecare grupa, suma a sapte numere sa fie egala cu dublul sumei celorlalte trei.

:fight:
Raspuns : n-am putut !=D>

corina
fplopeanu a scris:

Problema data la clasa a IV-a:

Sa se arate ca nu putem scrie numerele din sirul 1;2;3;...;100 in grupe de cate 10 numere, fara a le repeta, astfel incat in fiecare grupa, suma a sapte numere sa fie egala cu dublul sumei celorlalte trei.

:fight:

Suma numerelor din sirul 1, 2, 3, 4, 5...99,100 este 5050, care nu e divizibil cu 3. Din moment ce fiecare grupa de 10 numere ar fi de forma 3 n (suma primelor 7 = 2 X suma celorlalte 3), si suma lor ar trebui sa fie divizibila cu 3. Exista rezolvare mai simpla? :)
@fplopeanu, @eumarian
Eu cred ca se poate, respectand enuntul :
(n-3) + (n-2)+(n-1) + n+(n+1)+(n+2)+(n+3)=2[(n+4)+(n+5)+(n+6)]
7n=6n+30
n=30
Se inlocuieste n cu 30 si relatia este verificata ! Suma a 7numere diferite este egala cu dublul sumei celorlalte 3 numere !
E bine ?
Binenteles ca exista 10 numere care sa poata fi in relatia ca suma primelor 7 este egala cu dublul sumei celorlalte trei.

Doar ca in problema de mai sus se cere sa se faca 10 astfel de grupe, strict cu numerele de la 1 la 100. Adica de distribuit cele 100 de numere in fix 10 grupe si in fiecare dintre grupe sa existe 7 a caror suma sa fie dublul sumei celorlalte 3 (din grupa). Si asta e imposibil, pentru ca atunci suma fiecarei grupa ar fi fost divizibila cu 3, si suma celor 10 grupuri ar fi trebuit sa fie divizibila cu 3. Dar suma sirulului 1-100 e 5050 care nu e divizibil cu 3.

Alte discuții în legătură

Vine primavara! Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Vine, iarasi, Primavara, Ca in fiecare an, Iar pe forum sta lipita Tot Corina lu\' Maran.:( (vezi toată discuția)
Ce va place sa gatiti? hanselline hanselline Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac? Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu ... (vezi toată discuția)
Se zburleste iarna Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Iarna grea, Iarna grea, Nu mai esti iubita mea! (Si erai asa draguta...) Caut alta mai calduta. (vezi toată discuția)