avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca este valabil sa se primeasca minim un salariu compensatoriu daca sau facut concedieri colective,si daca este obligatoriu termenul de preaviz de la data instintarii pentru ca sotul meu a fost chemat in data de 11 ale luni in birou cica sa semneze pentru somaj si astazi sa mearga la birou dupa nu stiu ce acte si sa isi faca dosarul pentru somaj
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:33, 26 August 2010
In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului este necesar acordarea unui preaviz de 30 de zile iar salariatul disponiblizat are dreptul potrivit CCMUN la un salariu compensatoriu, daca CCM aplicabil nu prevede mai multe salarii de acest fel
1. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Preavizul incepe la data instiintarii si dupa expirarea lui se inceteaza CIM prin decizia de concediere.
3. Pentru intocmirea dosarului pentru somaj angajatorul trebuie sa-i elibereze carnetul de munca si adeverinta tip cu salariile pe 12 luni pentru calculul indemnizatiei de somaj.
revin cu nouti, sotului i s-a spus ca este in somaj din data de 13 ale luni astazi a fost la birou dupa acte pentru somaj dar i s-a spus ca numai in 5- 6 septembrie le poate primi pentru ca fabrica nu a platit la stat (desi normal salariatilor li s-a retinut din salariu )taxele pentru somaj,nu a primit nici un preaviz nici o hartie nimic desi ceva el a semnat si i s-a spus ca sa isi ea gandul de la bani caci nu va vedea nimic.Ce se poate face sa stea sa astepte pana in septembrie asa ca va fi ceva ?
1. Nu inteleg din care 13 ale lunii i-au spus este in somaj (august sau septembrie). In somaj este de la data la care Agentia de Somaj a emis decizia legala.
2. Nu angajatorul stabileste data de cand o persoana beneficiaza de indemnizatie de somaj. El trebuie sa elibereze documentele si in rest este treaba salariatului.
3. Care este data incetarii CIM, din decizia de concediere?
4. Daca depune actele la Agentia de Somaj in termen de 30 de zile de la data concedierii, va primi indemnizatie de somaj de la data concedierii. Daca le depune mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni) va primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor.
ma scuzati din 13 ale luni curente(august) atunci a fost la birou sa semneze ceva dar nu stie ce pentru ca nu a primit in mana nimic dar lor li s-a spus ca este decizia de concediere iar cartea de munca inca nu este inchisa deoarece angajatorul nu a platit taxele unde trebuie pentru somaj si de aceea li s-a spus sa mai treaca pe la fabrica prin 5
- 6 septembrie deci ei stau acasa acum nu lucreaza si cine stie cand o sa le fie gata actele pentru somaj.In legatura cu salariu compensatoriu au zis sa-si ia gandul ,in cazul acesta pot face plangere la tribunal din cate am inteles.

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)
Concediere la terminarea concediului pt.ingrijire copil serbananca2000 serbananca2000 Cum se poate concedia o mamica care s-a intors dupa concediul de ingrijire copil de pana la 2 ani? Salariata va beneficia de indemnizatie de somaj? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)