avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - neschimbare acte dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - neschimbare acte dupa divort

buna ziua,

am divortat de curand ,am legalizat hotararea de divort dar inca nu am reusit sa imi schimb actele . Este o problema ca inca ii port numele fostului sot?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:39, 26 August 2010
Unii dintre fostii soti sunt f. revoltati si ne tot intreaba cum isi pot pedepsi sotiile ptr. indrazneala lor de a le purta inca numele ; stati linistita, cateva luni nu este nicio problema.

Nu va amendeaza cei de la SPCLEP daca nu solicitati in termenul de 15 zile eliberarea unei noi C.I.
avocat Cristina Popescu
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
Cristina Popescu, Avocat
OUG 97/2005
Art. 18. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii;
c) în cazul schimbării domiciliului;
d) în cazul schimbării denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
e) în cazul atribuirii unui nou C.N.P.;
f) în cazul deteriorării actului de identitate;
g) în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
h) la expirarea sau revocarea interdicţiei titularului de a se afla în anumite localităţi;
i) când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
j) în cazul schimbării sexului;
k) în cazul anulării;
l) pentru preschimbarea buletinelor de identitate.

(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentând documentele prevăzute la art. 13 alin. (3), (4) sau (5).
bogos elena a scris:

buna ziua,

am divortat de curand ,am legalizat hotararea de divort dar inca nu am reusit sa imi schimb actele . Este o problema ca inca ii port numele fostului sot?



Este o problema ... avand in vedere dispozitivul hotararii, dvs trebuia sa va schimbati actele in termen de 15 zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de divort.
Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, fara a exista posibilitatea achitarii, in 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute.
nu e nicio problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea numelui abuziv iulianaurel iulianaurel sotia a parasit domiciliul(habar n-am unde e)...as putea deschide o actiune in instanta cu motivul:folosirea abuziva(fara acordul meu de a mai purta numele de ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume ContSters116875 ContSters116875 In cazul schimbarii numelui, ca urmare a casatoriei, in cat timp se pot actualiza datele la : banca (in cazul unui credit deja existent), serviciu ( ... (vezi toată discuția)
Buletin de urgență Pv_gabriel25 Pv_gabriel25 Bună seara! Am 18 ani și doresc să-mi schimb cartea de identitate de urgență. În sensul în care în 10 zile plec din țară. Pot solicita eliberarea de ... (vezi toată discuția)