avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transcriere certificat de nastere la primaria ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transcriere certificat de nastere la primaria localitatii de resedinta permanenta

Buna ziua, luni trebuie sa merg la Bucuresti sa depun juramantul de cetatean roman. De doi ani locuiesc in Piatra Neamt (permis de sedere pe termen lung (5 ani, nu este permis de munca), cu adresa de resedinta in Piatra Neamt). Am fost azi la Evidenta Populatiei (unde se perfecteaza acte stare civila) si am intrebat daca pot sa fac Transcrierea adeverintei de nastere, mi s-a raspuns ca trebuie sa merg la Bucuresti la Starea Civila, Sector 1.
Ceea ce nu mi se pare corect deoarece eu am resedinta aici, argumentul functionarului a fost ca in judet pot face doar cei care sunt casatoriti cu cetateni romani sau care au cel putin un parinte cu domiciliul stabil aici.
Unde as putea gasi legislatia exacta referitoare la cazul meu? De fapt cred ca ar fi bine de clarificat ce inseamna domiciliu stabil (oare eu avand domiciliul trecut in permisul meu de sedere pe termen lung nu este bun?)Marea problema este ca daca depun cererea la Bucuresti trebuie sa astept 3 luni, pe cand in judet se rezolva cam in 2 saptamani.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
iurri, utilizator
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 01:59, 28 August 2010
In cazul dvs. se aplica dispozitiile art. 44, alin. (5) din Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila:
"Transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila privind cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucuresti si cu avizul prealabil al Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti".
"care nu au avut niciodata domiciliul in Romania" posibil sa se atribuie celor cu cel mult permis de sedere pe termen scurt (1 an, de studii sau de munca), nu este cazul meu, deoarece am permis de sedere de rezident pe termen lung (5 ani,cu adresa inscrisa pe el, si sunt protejat social de statul roman atat timp cat am resedinta in judetul Neamt).
De fapt vreau sa stiu care fragment din lege clarifica termenul de "domiciliu permanent", oare "termen lung" nu poate fi interpretat drept "domiciliu", fiindca in ambele cazuri valabilitatea permisului este de 5 ani.
Actele de stre civila sunt reglementate pentru cetatenii romani. Dumneavoastra, desi aveti permis de sedere nu sunteti cetatean. Abia in momentul in care deveniti cetatean roman inervine reglementarea L 119/1996. Deci deveniti cetatean roman care nu a avut niciodata domiciliul in Romania, asa cum este prevazut in art. 44 alin (5).
Cred ca exista totusi o sansa.
Daca ati solicitat redobandirea cetateniei cu stabilirea domiciliului in Romania (la intocmirea dosarului ati semnat o declaratie in acest sens si ati anexat dovada domiciliului in Romania), atunci certificatul constatator care se va emite in urma depunerii juramantului va mentiona acest lucru si cred ca cei de la Piatra Neamt nu vor avea motiv sa refuze cererea de inregistrare a nasterii.
Dar daca ati solicitat redobandirea cetateniei cu mentinerea domiciliului in strainatate, e posibil ca permisul de sedere dobandit ca cetatean strain sa nu fie luat in considerare.
La depunerea cererii de redobandire a cetateniei romane am anexat o cerere tip cu stabilirea domiciliului in Romania, unde dupa cum imi aduc eu bine aminte nu era stipulata adresa exacta din Romania. Oricum toti cei care depun juramantul la Bucuresti au solicitat stabilirea domiciliului in Romania, si nu cred sa fie trecut asemenea aliniat in certificatul de cetatenie. Unicul act cu care as putea demonstra ca am domiciliu in judet este permisul de sedere pe termen lung (interpretat de mine drept permis permanent cu domiciliul in judetul Neamt), un permis pe termen scurt s-ar interpreta drept rezidenta temporara (studii sau angajati) care nu pare a fi interpretat drept domiciliu.

Alte discuții în legătură

Transcrierea certificatului de nastere eliberat de oficiul stare civila din r.moldova in registrul de stare civila roman dupa obtinerea cetateniei romane viocol viocol Sunt din Republica Moldova ,locuies c in Romania din anul 2018 impreuna cu familia mea,com.Vinatori,jud.Iasi,sotul meu este cetatean roman. Am permis de ... (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatului de nastere la viza de resedinta veronica89 veronica89 Buna ziua ma numesc Veronica sunt casatorita cu cetatean roman si am domiciuliu la Braila as dori sa stiu daca pot sa transcriu certificatul meu de nastere la ... (vezi toată discuția)
Modificare lege 119/1996 const_be const_be Pe 11/06/2013, alessii nostri s-au hotarat, in sfarsit sa degreveze Primaria sect 1 de imensa sarcina a transcrierii actelor de stare civila ale celor care au ... (vezi toată discuția)