avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamuriri contributie nemembri sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamuriri contributie nemembri sindicat

Buna ziua,
Am citit despre acest subiect raspunsurile din acest forum dar am ramas cu 3 nedumeriri:
1. sunt sau nu obligati liderii de sindicat sau patronatul sa ia acordul salariatului in ceea ce priveste retinerea din salariu a contributiei de nemembru sindicat in conditiile in care in ccm unitatii s-a stipulat ca se vor opera retineri din salariu? In acel articol nu este prevazut acordul salariatului. Asadar se aplica nemembrilor de sindicat articolele din ccm-ul unitatii si din ccm-ul national fara ca acestia sa poata face ceva? Cunoasteti in practica judiciara cazuri in care sa fi castigat in instanta nemembrii de sindicat dreptul la neplata acestei contributii aberante?
2. ccm-ul nu specifica perioada cat trebuie sa se faca aceste retineri. cum putem sti daca se fac pe o anumita perioada (pregatirea negocierilor) sau pe toata durat executarii ccm pe unitate?
3. au salariatii nemembri de sindicat dreptul sa stie in ce conturi ajung acesti bani si sa ceara o dare de seama de la liderul de sindicat sau de la patronat care s-a obligat sa-i retina banii salariatului prin semnarea ccm?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: teodora27 , utilizator 15:52, 27 August 2010
Aveti posibilitatea de a face o cerere de iesire din sindicat ,caz in care orice retinere pt. contributie la fondul sindicatului ramane fara suport juridic.
Pt. alte lamuriri astept mesaj privat motivat de faptul ca nu urmaresc forumul.

Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
din cate am citit am inteles ca in cazul in care aceasta contributie este prvazuta in ccm la nivel de unitate temeiul legal al retinerii este insasi ace4st contract sau nu?
#-o
In art.103 din CCMN este stipulat faptul ca, in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.

Asadar , in acest text nu este specificat perioada pentru care se plateste acea contributie, ci numai valoarea ei.

Fondurile destinate negocierilor colective vor fi colectate intr-un cont distinct. Patronatele si sindicatele vor urmari si sprijini constituirea, defalcarea si virarea pe destinatii a fondurilor destinate negocierii contractelor colective de munca.
Patronatele si sindicatele vor gestiona si utiliza fondurile destinate negocierilor colective, constituite in baza prevederilor prezentului articol, in conformitate cu prevederile legale, pe baza unor programe de actiuni aprobate de organele proprii de conducere si pe raspunderea fiecaruia.
Multumesc pentru raspuns. Este vorba despre nemembrii de sindicat care trebuie sa plateasca acea contributie. Daca membrii au dreptul de a opta sau nu, nemembrii sunt obligati sa dea acesti bani. De ce nu este necesar acordul acestora de a fi sau nu retinuti banii din salariu?
Sa va ganditi ca de rezultatele negocierii beneficiaza toti salariatii, atat membrii de sindicat cat si nemembrii de sindicat.

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel national pe anii 2007-2010 coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri legate de acest articol (reprodus mai jos): in primul rind puteti sa-mi spuneti daca este legal ca 2 parti (in speta ... (vezi toată discuția)
Salariu pe grila sau nu? robertsega32 robertsega32 Daca intr o unitate exista un contract colectiv de munca care prevede si o grila de salarizare pe clase in functie de studii, profesie etc. poate fi ... (vezi toată discuția)
Art.103-contract colectiv de munca la nivel national-lamuriri kaliteea kaliteea Buna ziua, Citez:\"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante ... (vezi toată discuția)