avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel national pe anii 2007-2010
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel national pe anii 2007-2010

Buna ziua,

Am mai multe nelamuriri legate de acest articol (reprodus mai jos): in primul rind puteti sa-mi spuneti daca este legal ca 2 parti (in speta patronatul si sindicatul) sa poata dispune de drepturile salariale ale unor terti (in speta nemembrii de sinducat) si daca da, atunci ce parere aveti de articolul de mai jos, modul de redactare, etc.?
Parerea mea este ca acest asa zis articol poate fi interpretat in fel si chip. de pilda la ce "salariu" face referire? Pe ce perioada de timp se intinde aceasta contributie? o luna, 2, 30? cine administreaza acest fond? unde sint eventualele drepturi si facilitati pe care ar trebui sa le avem ca si platitori din moment ce platim ca si sindicalistii? cine ma poate obliga ce sa fac cu banii mei din moment ce-mi negociez singur salariul? este o forma mascata de jaf. Bani care nu pot fi controlati si care sint "colectati" cu forta ca sa nu folosesc alt termen. In cazul meu, in ultimii 2 ani sindicatul a reusit o "marire" de 95 ron in comparatie cu 310 ron cit am negociat direct cu patronatul. si atunci va intreb inca o data: e legal acest articol? si mai important: cum se poate combate acest abuz? pot impiedica aceste plati din moment ce la nivel de companie s-a semnat un contract colectiv care stipuleaza asa ceva?
Va multumesc.

Dan Coroma
Inginer, Constanta


"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu, dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective."
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 21:11, 18 Octombrie 2010
CCMN se aplica pentru toti salariatii din tara.

Referitor la art.103 citat, este o aberatie a celor care au negociat si incheiat CCMN si care in prezent nu prea se aplica din cate stiu. In raport de aceste dispozitii, ar trebui ca contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate sa aibe stipulat in cuprinsul lor aceasta prevedere. Fapt acre nu cred ca s/a intamplat.
Multumesc pt raspuns.

Iata ca totusi se aplica din moment ce in cazul companiei mele se intentioneaza sa se introduca in contract aceasta prevedere.
Acum imi pun problema cum pot eu ca si angajat sa nu platesc aceasta "aberatie" din moment ce, cum am mai spus, imi negociez practic singur salariul. Dupa cum puteti vedea din articolul de lege, acesta poate da nastere la tot felul de interpretari (n-ar fi pt prima oara in Romania), interpretari care numai de ajutat nu ne ajuta. Ce se poate face practic? NU sint de profesie in acest domeniu dar imi pot oare pune problema constitutionalitatii articolului? Cui ar trebui sa ma adresez? Daca aveti nevoie de date suplimentare putem comunica pe privat.
Va multumesc.
Ideea aparitiei acestui articol CIUDAT este tocmai faptul ca de prevederile CCMN beneficiaza toti salariatii indiferent daca sunt sau nu membrii de sindicat - idee care din punctul meu de vedere a apartinut confederatiilor sindicale si nu patronatului.

exceptia de neconstitutionalitate ? #-o
o sa revin asupra acestei probleme interesante ..... poate colegii mei au o solutie ;)
Multumesc, sper sa iasa ceva de aici.
E cel putrin interesant si ... de studiat.
In timp de (cel putin la nivel de principiu frumos exprimat) "nici o persoana nu poate fi constransa sa faca parte dintr-o organizatie sindicala" (L. sindicatelor 54/2003)... iata totusi ca poate fi constransa sa platesca COTIZATIA de sindicat.
Pentru ca in opinia mea, oricum am coafa denumirea acestei contributii observam ca ea este destinata realizarii SCOPULUI unei organizatii sindicale.
Adica la nivel FORMAL nu faci parte din sindicat, dar IN FOND "marca banu" (iertati expresia).

Alte discuții în legătură

Art.103-contract colectiv de munca la nivel national-lamuriri kaliteea kaliteea Buna ziua, Citez:\"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante ... (vezi toată discuția)
Nemembrii de sindicat platesc fond negociere laura1964 laura1964 Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca unitatea sa opreasca fond de negociere nemembrilor de sindicat si daca este legal conform carei legi. (vezi toată discuția)
Lamuriri contributie nemembri sindicat teodora27 teodora27 Buna ziua, Am citit despre acest subiect raspunsurile din acest forum dar am ramas cu 3 nedumeriri: 1. sunt sau nu obligati liderii de sindicat sau ... (vezi toată discuția)