avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mosteniri

daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul de a deschide succesiunea dupa cele 6 luni ?? multumiri
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 18:31, 27 August 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic va fi strain de succesiune daca nu accepta mostenirea in termen.
Practic, nici notarii nici instanta nu tin cont de asta, mai ales in cazul descendentilor ( cum e fratele dvs., fiul defunctului).
dreptul de a accepta succesiunea se prescrie intr un termen de 6 luni socotit de la desciderea succesiunii.
in cazul in care mostenitorul a fost impiedicat de a se folosi de dreptul sau , din motive de forta majora, instanta judecatoreasca la cererea mostenitorului, poate prelungi termenul cu cel mult 6 luni de la data cand a luat sfarsit impiedicarea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acceptarea unei mosteniri in termenul de 6 luni nu trebuie sa fie numai expresa. Este valabila si o acceptare tacita a mostenirii.
Se va considera ca succesibilul a acceptat tacit mostenirea, in cazul in care face un fapt material din care rezulta neindoielnic intentia sa de acceptare a mostenirii. In principal, aceste fapte trebuie sa aiba importanta unor acte de dispozitie, iar nu de simpla administrare provizorie sau conservare a bunurilor mostenirii.
Practica judiciara considera a fi fapte de acceptare tacita a mostenirii urmatoarele, enumerate nelimitativ:
- vanzarea sau donatia unor bunuri din mostenire;
- preluarea, detinerea si folosirea unor bunuri succesorale (care prin natura si valoarea lor nu pot fi considerate amintiri de familie);
- faptul mutarii definitive a succesibilului in casa mostenita (nu este un fapt de acceptare tacita a mostenirii faptul mostenitorului de a se muta temporar in imobilul mostenit pentru a asigura pastrarea acestuia in bune conditii sau pentru
a-l feri de distrugere sau furt; de asemenea, nu se va considera a fi o acceptare tacita a mostenirii faptul ca succesibilul care este si coproprietar al defunctului, in calitate, spre exemplu, de sot supravietuitor sau de frate care detinea in indiviziune cu defunctul imobilul urmare a mostenirii parintilor lor; aceste fapte nu sunt considerate fapte de acceptare tacita a mostenirii, intrucat actiunile mostenitorului sunt echivoce, acesta avand dreptul de a folosi si poseda imobilul in virtutea calitatii sale de coproprietar, iar nu de mostenitor);
- demolarea sau edificarea unor constructii pe terenul mostenit sau efectuarea de lucrari care nu sunt determinate de urgenta si, prin urmare, nu pot fi considerate fapte de administrare;
- plata impozitelor (pe cladiri, terenuri, autovehicule) asupra bunurilor mostenite
eu ma ocup de gospadaria parintilor in prezent. trebuie sa deschid succesiune chiar daca fratele nu-si exprima participarea, sau cum pot obtine certificat de mostenitor?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificatul de mostenitor se elbireaza dupa dezbaterea si finalizarea succesiunii. Se deschide la notarul din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Tb sa aveti certificatul de deces , actele de stare civila din care sa reiasa ca aveti vocatie succesorala (actul dvs de nastere) actele de proprietate ale bunurilor ce intra in masa succesorala si doi martoti care l-au cunoscut pe defunct.

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Mai putem face succesiunea dupa 11 ani ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tata a decedat in 1998 si a lasat in uram lui o casa si 58 arii de teren noi nu am facut succesiunea , o putem face acum , poate fi considerat ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)