avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... cine ma lumineaza
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

cine ma lumineaza

sunt angajat cu carte de munca ca curier,pe langa asta ma PUNE DRACU SA MAI FAC SI ASIGURARI AUTO,SI CA SA FIE TOTUL INTREG AM SI O INTREPRINDERE FAMILIALA ,INTREBAREA ESTE LA CARE DIN CELE DOUA-SURSE SUPLIMENTARE TREBUIE SA MAI PLATESC ASIG.DE SOMAJ,SANATATE SI PENSII,OARE MA POATE LUMINA CINEVA?????
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 08:08, 28 August 2010
se platesc contributii pt.: pensie , somaj, sanatate, pt. toate veniturile realizate.
la firma vi se retin din salariu darile respective..la asociatia familiala le platiti dvs.. daca in calitate de PFA faceti asigurari auto, si in aceasta calitate depuneti actele pentru darile de mai sus
Pana la date de 01 iulie 2010 pentru veniturile din activitati independente (din IF si din asigurari auto) trebuia sa platiti:
- 16% impozit pe venitul net realizat (venituri-cheltuieli deductibile)'
- 5,5% contributia de asigurari sociale la venitul net realizat.

Dupa data de 01 iulie 2010 va trebui sa mai platiti in plus fata de ce plateati pana acum daca veniturile obtinute sunt repetitive ( adica obtinute lunar, trimestrial sau semestrial) si nu ocazionale (adica obtinute odata pe an):
- 10,5 % contributia la fondul de pensii la venitul net realizat;
- 0,5% contributia la fondul de somaj la venitul net realizat.
Plata acestor contributii se face pana la data de 25 ale lunii urmatoare realizarii venitului ( ex: pentru veniturile din iulie 2010 pana pe 25 august 2010) . Tot pana pe 25 ale lunii urmatoare veti depune si declaratiile aferente acestor plati la Casa de pensii si la ANOFM (somaj). Declaratiile lunare se depun o singura data , se mai depun altele numai in situatia in care veiturile se modifica de la o luna la alta.

Baza legala:
- Pentru obligatiile de plata de dupa 01 iulie 2010: OUG 58/2010 si HG 791/2010;
- Pentru obligatiile de plata de pana la 01 iulie 2010 L571/2003, HG44/2004; L95/2006.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ii -ordonanta 58/2010 claudiaP claudiaP Buna ziua! Conform acestei ordonante, care ar fi modificarile privind o II? (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)