avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... persoane exceptate de la plata contrib.sociale cf.OUG ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

persoane exceptate de la plata contrib.sociale cf.OUG 58/2010

pensionarii sunt exceptati in totalitate?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 07:17, 30 August 2010
Cine a spus ca ar fi? Daca obtin venituri DRA sau PFA, platesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
ContSters109653, utilizator
Alina eu am inteles ca pensionarii ar fi exceptati de la plata contributiilor catre sistemul de pensii.
Contributiile la sanatate sunt obligatorii din cate stiu indiferent ca esti / sau nu pensionar.
Somajul ar fi normal sa nu fie platit de un pensionar, nu stiu daca poti sa iei si pensie si somaj...
Conform Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta.

Asadar, unui pensionar in sistemul public de pensii care, in acelasi timp, realizeaza venituri profesionale, nu i se aplica prevederile OUG 58/2010.

Insa, veniturile obtinute din activitati independente de catre o persoana fizica autorizata care, in acelasi timp are si calitatea de pensionar, sunt supuse in ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale de sanatate dispozitiilor Legii 95/2006. Potrivit art. 215 alin. (3) din aceasta lege, obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
Astfel cum prevede art. 257 alin. (3) din aceesi lege, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din pensii, indiferent de nivelul pensiei.

Prin urmare, calitatea de pensionar in sistemul public de pensii va exclude de la aplicarea prevederilor OUG 58/2010, insa nu si de la aplicarea prevederilor Legii 95/2006 ceea ce inseamna ca, in continuare datorati contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Potrivit art. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si realizeaza venituri de natura profesionala pe baza de contract de drepturi de autor nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj incepand cu 1 iulie 2010.
Dupa parerea mea GIGELIN are dreptate, pensionarii sunt exclusi de la plata cas si somaj dar plata cass (5,5%) in conformitate cu L95/2006 pentru veniturile de natura profesionala obtinute de pensionari este obligatorie.

Confuzia este creata de art.2 din Anexa nr.2 a HG 791/2010 care prevede ca :
- pensionarii sunt exclusi de la plata contributiilor individuale ,
evident ca de aici se ajunge la concluzia ca sunt exclusi si de la contributia de asigurari de sanatate (cass) .

Ce constatam din felul in care se aplica HG 791/2010 de catre autoritati:
- numai cas-ul si somaj-ul se declara si colecteaza pornind de la prevederile speciale ale HG 791/2010 (oricum HG791/2010 pare a fi rupta de OUG 58/2010 !),
in schimb, cass se declara si colecteaza conform L95/2006, de aici si concluzia ca cass este "in afara" HG791/2010, mergand cu silogismul mai departe:

- pensionarii nu platesc cas si somaj la veniturile din activitati independente (...de natura profesionala) dar platesc cass.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de aplicare a art.iii oug 58/2010 Ioan Mina Sava Ioan Mina Sava Sunt pensionar, am un PFA,platesc impozit si cota de asigurari de sanatate pentru venitul net estimat anual si impartit pe trimestre conform deciziei de ... (vezi toată discuția)
Pfa+ pensionar Gabisc Gabisc Ca beneficiar al asigurarilor sociale in calitate de pensionar (partial anticipata) si PFA -activitate independenta se aplica aricolul 2 din HG 791 /anexa 2 ... (vezi toată discuția)
Pfa pensionar contributii Nicoletamaria Nicoletamaria Tatal meu este pensionar si are un PFA deschis, comert. Pana acum platea impozit 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli. Acum plateste si ... (vezi toată discuția)