avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Plati pt PFA conf noului cod fiscal, care e angajat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Plati pt PFA conf noului cod fiscal, care e angajat

Buna ziua.
Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit.
Sunt angajat la o societate cu norma intreaga.
Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt diversi clienti, fara contracte fixe, doar atunci cand se ivesc niste clienti, altii decat cel la care sunt angajat.
Pana acum plateam impozit 16% pe profit.

Ce voi plati acum?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 22:32, 10 August 2010
Raspunsul la intrebarea dvs. il aflam din OUG 58/2010 si HG 791/2010.
Pe scurt este vorba de urmatoarele:

1. Incepand cu 01 iulie 2010 (OUG 58/2010, art.7, pct.2.1.:
- orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta;
- in cazul reconsiderarii se vor plati impozite, taxe, contributii in solidar de catre beneficiarul de venit si de catre platitorul de venit ( similar veniturilor de natura salariala);
- dupa cum prezentati dvs. activitatea de PFA se pare ca nu va fi cazul (spre norocul dvs.).

2. Incepand cu 01 iulie 2010 (OUG 58/2010, art.III ; HG 791/2010-Norme):
- veniturile obtinute de un PFA sunt venituri de natura porfesionala (art.1, HG 791/2010);
- asupra veniturilor de natura profesionala se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari de sanatate si somaj (OUG 58/2010, art.III, alin.2);
- contributiile individuale se platesc in functie de natura exclusiva a venitului din PFA sau repetitiva, astfel:
a) daca venitul din PFA este exclusiv contributiile individuale se platesc indiferent de repetitivitatea sau ocazionalitatea lor (= daca ai numai venituri din PFA fara sa fii si salariat platesti contributii individuale) (HG 791, art.3, alin.(1);
b) daca venitul din PFA nu este exclusiv ( = esti in acelasi timp si salariat) se platesc contributiile daca acest venit are caracter repetitiv ( lunar, trimestrial sau semestrial) (HG791/2010, art.3, alin.(2));
c) daca venitul din PFA nu este exclusiv dar este de natura ocazionala ( = nu e lunar, trimestrial sau semestrial) atunci nu se datoreaza contributiil individuale(HG791/2010, art.3, alin.(3)); .

NOTA COLATERALA:
- avocatii, notarii si alte profesii liberale care sunt asigurate in alte sisteme , neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ( au propria casa de pensii) precum si pensionarii nu intra sub incidenta art.III din OUG 58/2010 ( = nu platesc contributii individuale in modalitatea reglementata de art.III din OUG 58/2010 si explicitata de HG 791/2010)

- contributiile individuale se datoreaza si de catre cei care obtin venituri de natura profesionala si pentru care L76/2002 prevede ca asigurarea lor este facultativa, Dintre cei mentionati la art.20 din L76/2002 ca se pot asigura facultativ si obtin venituri de natura profesionala ii pot identifica, numai pe cei de la lit.c) si d):
"c)persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d)membri ai asociaţiei familiale;"


3. CUANTUMUL OBLIGATIILOR DE PLATA;
- impozit pe venit 16% ( ca si pana acum);
- contributii, cas(10,5%), cass (5,5%), somaj (0,5%)ș
- baza de calcul a contributiilor individuale este conform art.6 din HG 791/2010:
a) venitul net lunar , dar nu mai mult de 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile cu caracter repetitiv (= lunar, trimestrial sau semestrial);
b) venitul net anual realizat, dar nu mai mult de 5 salarii medii brute pe economie pentru veniturile realizate in mod ocazional.
VENITUL NET= VENIT BRUT -CHELTUIELI DEDUCTIBILE.

4. CINE RETINE CONTRIBUTIILE SI CARE SUNT OBLIGATIILE DECLARATIVE
- pentru cass in NORME se prevede ca plata se face de catre PFA (art.6,alin.(3));
- pentru cas si somaj, NORMLE nu precizeaza, conform art.III din OUG 58/2010, retinerea si virarea se face de catre platitorul de venit.
- declartiile se fac de catre PFA si vor fi lunare ( aici totusi legea nu este clara, asteptam precizari de la organismele care reglementeaza cass, cas si somaul);
- termenele de declarare sunt si termene de plata ( art.9 din HG 791/2010) .

O zi buna !
&suteaul

Si care ar fi baza de calcul pentru aceste contributii, in cazul unui pfa cu norma de venit?
Din Norme la OUG 58/2010 nu reiese f clar, dar dupa ce se vor publica Formularele de raportare (lunara) vom sti.
Eu cred ca , logic, daca impozitul pe venit (16%) se plateste la Norma de venit atunci si contributiile ar trebui sa se plateasca tot la norma de venit.
Dar lucrurile s'ar putea sa stea altfel cand vor apare noile formulare de declaratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa- unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale? c.oana c.oana De cand a iesit OUG 58/2010, am citit o groaza de interpretari privind sintagma \"venituri repetitive/ocazionale\". Sunt in ceata totala. Sunt profesor cu ... (vezi toată discuția)
Ii -ordonanta 58/2010 claudiaP claudiaP Buna ziua! Conform acestei ordonante, care ar fi modificarile privind o II? (vezi toată discuția)
Oug 58/2010 ramona_moraru ramona_moraru Am o pfa si sunt si angajata cu contract de munca in alta parte cum va fi impozitata pfa. Trebuie sa platesc contributiile se asigurari de sanatate pt pfa ... (vezi toată discuția)