avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani

Buna ziua.Daca am fost in somaj si am terminat somajul in data de 29.03.2010 dar nu m-am angajat imediat ci in data de 19.08.2010,daca raman insarcinata la sf. lunii septembrie am dreptul de a beneficia de indemnizatia respectiva.Mentionez ca dupa calcul meu as ramane descoperita 2-3 saptamani.Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:01, 30 August 2010
In functie de data prezumata a nasterii vedeti daca va incadrati in ce spune Norma de aprobare a OUG 148/2005:

Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
data prezumata a nasterii ar fi sf. lunii iunie, ori d-voastra aveti venituri din luna august; deci ati fi descoperita cateva luni, nu cateva saptamani si nu veti beneficia de prevederile legii .
avocat Cristina Popescu
Scuze, am gresit data -19.07.2010 nu 19.08.2010.Dupa calculu meu e vb. de 12 zile lucratoare care nu ar fi acoperite.In acest caz se se intampla.Multumesc pt. raspunsul promt!
1. Indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani se acorda si in cazul fractiunilor de luna, asa cum am scris mai sus.
2. Asa ca dvs. faceti calculul daca va incadrati, pentru ca aveti toate datele necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului caty_catty2000 caty_catty2000 buna ziua as dori sa adresez si eu o intrebare daca sunt angajata la 11 nov 2008 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 1 nov 2009 primesc indemnizatie pt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului vgeorge vgeorge am avut luna trecuta 12 zile fara plata de la patron.in cazul in care raman insarcinata voi putea beneficia de c.c.c. si respectiv de indemnizatie? (vezi toată discuția)
Despre indemnizatia post natala Nedelcu Mihaela fla Nedelcu Mihaela fla buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra:sunt insarcinata si in luna in care voi naste voi avea pe carte de munca 11 luni si 2 saptamani ... (vezi toată discuția)