avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli calcule intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli calcule intretinere

Buna ziua,
Am stat 2 ani intr-un bloc de garsoniere unde plateam cam 50 lei intretinere pe luna vara si in jur de 800 iarna.
Recent m-am mutat vis-a-vis, intr-un bloc mixt, intr-o garsoniera similara.
Problema e ca aici facturile la intretinere trec frecvent de 180 lei, VARA.
Cum se poate asa ceva ?

Ultima factura, pe luna iulie, de cca 190 lei e compusa din:

cheltuieli pe numarul de persoane(lift, gaz, etc) - 30 lei
apa rece - 60 lei (2 mc)
apa calda - 20 lei (2 mc)
fond rulment - 30 lei.
cheltuieli pe suprafata - diferenta.

1. Avand in vedere ca am apometre, iar consumul declarat in luna iulie a fost de 2 mc apa calda, 2 mc apa rece.
Cum e posibil ca 1 mc apa rece sa coste 31 lei ?
(la avizier modul de calcul e o suma totala cca 3000 / la 44 ( probabil numarul de persoane din asociatie) => 31.xx lei mc de apa rece
Pt apa calda modul de calcul e identic, rezultand cca 8 lei mc.

N-am auzit in viata mea ca 1 mc de apa rece sa coste 31 de lei. E posibil ?

2. In al doilea rand, e normal ca in fiecare luna sa se factureze 300,400 lei intretinere lift?

3. La cat trebuie sa se ajunga fondul de rulment? Chiar trebuie sa se contribuie luna de luna cate 30 lei pentru acest fond ?

4. Daca vreau sa semnalez nereguli unde pot face acest lucru?

5. Am dreptul sa ma duc la administrator sa cer justificare pentru cheltuieli, in speta actele contabile. Si daca da, ce ar trebui sa am in evdere cand ma uit prin ele.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:58, 9 Septembrie 2010
5. Sigur ca aveti dreprul sa cereti sa vi se spuna din ce este formata aceasta suma a intretinerii lunare. Trebuie sa aveti in vedere, in conformitate cu HG 1588/2007 sa se calculeze astfel:
- pe numar de persane facturile la electricitate, gaze si gunoi;
- pe cota-parte indiviza celelalte facturi, salarii si cheltuieli administrative.
- in functie de consum. Consumul real se inmulteste cu pretul din factura, iar ce excede se imparte in functie de cota-parte indiviza tuturor proprietarilor.

4. Neregulile se semnaleaza prin sesizare scrisa in 2 exemplare din care unul vi-l luati inapoi dupa ce vi s-a dat un numar de inregistrare a fost semnat de presedinte si stampilat, ca dovada a luat la cunostinta de ceea ce aveti de spus. Deci sesizarea adresati presedintelui asociatiei.

3. In mod normal fondul de rulment se dimensioneaza in functie de cea mai mare cota lunara din iarna precedenta a apartamentului respectiv (si inmultita cu rata inflatiei).

2. Nu e normal. Liftul se plateste pe baza de abonament si acest abnament este acelasi luna de luna. Factura se imparte pe cota-parte indiviza fiecarui proprietar. Reparatiile la lift intra in service-ul lunar si numai in caz de reparatie generala sau inlocuire de piese se plateste in plus. Dar asta nu se poate intampla in fiecare luna.

1. Costul apei calde ajunge la cca 8 lei/mc. Costul apei reci este in jur de 3.5 lei/mc (in Bucuresti). Probabil ca in acea suma v-a introdus toata pierderea blocului :)
Nu permiteti asa ceva! E o valoare absolut exagerata, chiar si cu pierdere rezonabila, daramite ce v-a pus acolo sa platiti!
elga50 a scris:

- in functie de consum. Consumul real se inmulteste cu pretul din factura, iar ce excede se imparte in functie de cota-parte indiviza tuturor proprietarilor.

Deci pierderile de apa se impart la numarul de persoane sau la cota-parte indiviza ? Va rog daca puteti sa-mi dati si pasajul legislativ ca sa-l am la indemana ca argument.

Am fost azi si am vb cu administratora. Situatia e in felul urmator. Au fost facturi f mari la apa rece, cate 300, 400 mc in loc de 100 cat este normal. Asociatia di care fac parte e mica, doar pe o singura scara iar majoritatea apartamentelor(3/4) nu sunt contorizate, inclusiv al administratorei.
Vazand ca daca aplicand calculul normal diferenta dintre costul apei contorizate si cel pausal este prea mare s-a decis sa calculeze totul la pausal.
Am vorbit cu ea, i-am zis ca nu este legal insa ea isi tot sustine varianta ca nu e corect ca eu sa platesc 5 lei si ea 60.
Si a procedat astfel pe durata intregii veri.

V-as mai ruga sa-mi furnizati cateva informatii.
1.Dupa ce se scade consumul contorizat se imparte la numarul de persoane necontorizate si se afla consumul pausal. Acest consum este limitat la vreo valoare superioara sau cat da atat e?
2. Daca consumul pausal e limitat, ceea ce ramane dupa ce se scade si intreg consumul pausal, pierderile, se impart la numarul de persoane sau la cota-parte indiviza ?
3. Exista vreo lege care ii obliga pe proprietari sa aiba montate aceste repartitoare ? Ce se intampla daca nu e respectata ?
4. Ce ma sfatuiti sa fac mai departe? Sa-i cer imperativ sa refaca calculele ?

Multumesc pentru amabilitate.
ANRSC are niste reglementari in aceasta privinta. Intregul document se afla in primul topic al sectiunii noastre la Documentatie specifica asociatiilor de proprietari, la Legislatie de interes. Eu o sa va citez doar un fragment din el.

Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului

Art.1. Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art. 21 alin. (2) lit. e) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi art. 16 alin (2) lit. b) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.
.........................
(4)Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri procentul scade sub cel stabilit de actele normative în vigoare ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, repartizarea se efectuează în continuare considerând respectivele spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie ca fiind fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii se calculează conform prezentei metodologii.
...........................
Art. 7.
....................
(2) În cazul în care în momentul verificării se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă, respectivul apartament este considerat ca fiind fără repartitoare pe toată perioada dintre verificarea anterioară şi cea actuală recalculându-se consumul pe această perioadă, luând în calcul un consum lunar de 3,3 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa caldă şi 5,1 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa rece.


Deci la pausal - de fapt necontorizat - consumurile sunt cele subliniate de mine in citat. Iar restul se imparte la cota-parte indiviza - spune tot in norme. Aici, insa, fiecare asciatie vad ca isi stabileste modul sau (cota-parte indiviza, numar de persoane, consum sau combinatie intre ele).

Va stiu om cu aplicatie catre studiu. Cititi aceasta metodologie foarte interesanta si veti gasi raspunsuri la intrebarile dv., raspunsuri pe care i le veti pune in fata si administratorei pentru a face bine sa intre in legalitate cu impartirea cheltuielilor.

Spuneti dv.
.......Am vorbit cu ea, i-am zis ca nu este legal insa ea isi tot sustine varianta ca nu e corect ca eu sa platesc 5 lei si ea 60.......

Ba este foarte corect, pentru ca cei care nu sunt contorizati nu au suportat costurile apmetrelor, pentru ca ei consuma zi si noapte fara sa se uite ca ii ustura la buzunar daca lasa robinetele deschise, pentru ca fiecare trebuie sa plateasca pe partea individuala atat cat consuma, nu sa arunce in capul altuia consumul lui.
Administratora dv. este de-o obraznicie fara margini si trebuie pusa la punct. Domnule, dv. sunteti acolo stapan, nu ea. Ea va este angajata si trebuie sa aiba respect fata de banul dv., sa se poarte cuviincios si sa respecte legalitatea, nu sa compare dupa mintea ei ingusta si sa faca aprecieri ce e corect si ce nu. Nu ea este in masura sa aprecieze. O puteti chema in judecata, o puteti reclama la primarie, ca imi inchipui ca in acea asociatie...."bate vantul"......
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
elga50, moderator
Dupa un studiu aprofundat al actelor enumerate am nelamuriri mai mari chiar mai multe decat inainte.

I. Acea "Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului" din care toata lumea citeaza e doar un proiect. Linkul citat in documente utile duce la un document care incepe cam asa

...Autoritatea Naţională de Reglementări pentru Servicii Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC) supune dezbaterii publice proiectul de Normă metodologică de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului... etc

A devenit cumva norma oficiala de aplicare sau tot vorbim in vand pe baza unui document fara valoare ?
Il putem folosi ca ghid, insa intr-o discutie unde avem nevoie de argumente este egal cu 0.

II. Conform legilor in vigoare, a mult contestatului document mentionat mai sus si a zecilor de pareri de pe acest forum, am dedus ca intr-o asociatie mixta(si apartamente necontorizate si contorizate) modul de calcul pentru consumul de apa rece ar fi urmatorul.

pas 1 : din consumul total de apa facturat se scade 10% [nota 1] reprezentand consumul comun(intretinere si administrare spatiu comun, etc) [nota 2]
pas 2 : se scade apoi si consumul individual contorizat.
pas 3 : ce ramane, se imparte la numarul de persoane din ap necontorizate, rezultand consumul individual necontorizat; Daca rezultatul acestei impartirii este mai mare decat limitat maxima de consum individual de 10mc pe persoana [nota 3], atunci se limiteaza acest consum individual necontorizat si se scade din ce ramane dupa pasul 2, apoi se trece la pasul 4.
pas 4 : (In caz ca, consumul individual necontorizat, maximizat, nu acopera ce ramane dupa pasul 2) Consumul ramas este considerat pierdere si se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza [nota 4].

Neclaritati:
Nota 1,
10% -procentul sugerat de proiectul de norma ANRSC(art 11, al.1). Am tot auzit pareri ca acest procent poate fi hotarat in aga asociatiei intre anumite limite. In ce lege se specifica aceste limite(daca exista).

Nota2. Consumul comun se repartizeaza in functie de numarul de persoane sau in functie de cota-parte indiviza ? Poate are cineva ochi mai buni eu nu am gasit mentionat asa ceva in lege.

Nota3.
Limita pentru consumul individual necontorizat apare mentionata in vreo lege ? Am tot auzit diferite variante, 7mc, 5mc, 10mc etc :). Care e valoarea corecta si de unde o iau?

Nota4. Aceeasi intrebare la la nota2, consumul considerat pierdere cum se distribuie?

Mai mult ca sigur ca multe dintre aceste aspecte pot fi clarificate si stabilite de fiecare asociatie in parte diferit ! INSA, ma intereseaza cum se procedeaza in care e in lipsa oricarei prevederi interne a asociatie de propietari.

Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
grandanat, utilizator
Impartirea consumului de apa in asociatii este atat de diferit de la o asociatie la alta incat faptul ca v-am indicat aceste norme ANRSC al caror text era in proiect, constituie cat de cat ceva scris si ceva pe care vi-l recomanda oricine. Daca veti da de un text "oficial" am rugamintea sa ne anuntati si pe noi.

Acum, daca acceptati si parerea mea am sa va scriu modalitate de a imparti consumul de apa:
- se scoate din factura consumul declarat inmultit cu pretul din factura;
- se scoate din factura consumul nedeclarat si estimat inmultit cu pretul din factura in functie de consumul mediu declarat / persoana - acesta urmeaza a fi regularizat cand se aduce in viitor citirea indecsilor;
- se scade din factura consumul celor necontorizati - 5.1 mc AR si 3.3 mc AC pentru fiecare persoana din apartamentele respective;
- restul se imparte in functie de cota-parte indiviza numai apartamentelor contorizate (intrucat norma pentru apartamentele necontorizate presupune si includerea pierderilor).

Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Legea consumului in pausal asociatii de proprietari zoita.moga zoita.moga As dori sa stiu daca legea privind norma de pausal pentru consumul de apa mai este in vigoare. Care sunt criteriile de stabilire a consumului de apa pentru un ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa la o asociatie de proprietari calin felicia calin felicia De un an in fiecare luna la asociatia mea de proprietari imi pune pierderi de apa 16-22 lei/ luna. Acestea se calculeaza la suprafata apartamentului sau la ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)