avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi de apa la o asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi de apa la o asociatie de proprietari

De un an in fiecare luna la asociatia mea de proprietari imi pune pierderi de apa 16-22 lei/ luna. Acestea se calculeaza la suprafata apartamentului sau la numar de persoane? Exista o limita legala care nu trebuie depasita?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:43, 7 Septembrie 2010
In toate blocurile exista aceste "pierderi de apa".
Impartirea lor se face in functie de cota-parte indiviza (dupa reglementarile ANRSC) sau cum s-a convenit in asociatia respectiva. Nu exista o limita legala intrucat nu poate prevedea nimeni si deci nici impune diferenta intre consumul inregistrat la contorul de bransament pe baza caruia s-a emis factura si ce consum declara, mai mult sau mai putin corect, locatarii unui bloc/unei scari.

Suma pe care o platiti este relativ normala.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
elga50, moderator
Nu trebuie sa vorbiti de pierderi, ci de diferenta dintre consumul inregistrat pe contorul de bransament si suma consumurilor declarate de locatari. Aceste diferente se datoreaza preciziilor de masurare ale apometrelor, de corectitudinea citirii apometrelor de catre locatari, de ziua si ora la care se fac citirile de catre locatari, etc., etc.
Nu ar strica o verificare metrologica a apometrelor montate in apartamente.
Ce se intampla cand aceste pierderi sunt cauzate de locatarii necontorizati.
In normele ANRSC nu am gasit o limita maxima pentru consumul pausal.
Intradevar art7, al(2) spune

(2) În cazul în care în momentul verificării se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă, respectivul apartament este considerat ca fiind fără repartitoare pe toată perioada dintre verificarea anterioară şi cea actuală recalculându-se consumul pe această perioadă, luând în calcul un consum lunar de 3,3 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa caldă şi 5,1 unităţi de consum/persoană/lună pentru apa rece.

Insa asta nu inseamna ca pe la calculul consumului pausal sunt aceleasi limite.
Deci pana la urma, in cazul unui consum foarte mare de apa rece pe asociatie, cati mc se pot pune maxim pentru consumul pausal.
La consum necontorizat se pun AC 3,3 mc si pentru AR 5,1 mc pentru o persoana pe o luna. Cred ca e destul de mult.

Acum, deh, daca un necontorizat lasa apa sa curga la robinet zi si noapte.....ce s-ar putea face? Cine sa-l pazeasca? Acelea sunt normele pentru consum necontorizat.

"Pausal" inseamna altceva. Inseamna un consum care se imparte pe numar de persoane, tuturor locatarilor din bloc, in conditiile necontorizarii la niciun apartament. Si atunci poate iesi un consum mai mare sau mai mic decat normele ANRSC pentru ca se imparte factura la numar de persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Diferenta consum apa rece facturat si consumat verionx verionx In cazul in care un apartament nu preda citirea consumului de apa rece, cum va fi luat in calcul pe luna respectiva? Cum se repartizeaza diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Calcul eronat techem sau sunt eu absurd ? de curand am luat in ... Mytro Mytro Calcul eronat Techem sau sunt eu absurd ? De curand am luat in administrare o asociatie unde calculul se face de catre Techem, exista o parte proprietari ... (vezi toată discuția)