avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale nelamurire!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

nelamurire!

Poate sa-mi spuna si mie cineva daca pana la urma urmelor, cu toate modificarile Legii31/1990 este posibil ca asociatul unic/administratorul sa fie salariat al societatii?!
Cel mai recent răspuns: ContSters15514 , utilizator 10:56, 16 Noiembrie 2007
:)ma scuzati!!!!!!!!!!!!!!!nici nu am observat!multumesc din suflet!
Temeiul legal este cel indicat de colegul/colega : art. 196 ind.1 alin.3 LSC.

Deoarece asociatul unic indeplineste atributiile adunarii generale (art. 196 ind. 1 alin.1 LSC) si are si vocatia de administrator, rezulta ca, in lipsa unei INTERDICTII EXPRESE, asociatul unic poate fi si salariat si administrator in acelasi timp, NEFIIND NEVOIT SA OPTEZE PENTRU UNA DINTRE ACESTE FUNTCII.
...si totusi revin:">cred ca v-am innebunit deja! Asociatul unic este si administrator....poate sa fie si salariat?Intreb asta pt ca art.196 se refera doar la "asociatul unic"...si nu spune nimic de cazul in care acesta din urma este si administrator al societatii.
"3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este."
Referitor la raspunsul d-voastra....am intalnit cazul in care itm-ul a refuzat inregistrarea contractului de munca din acest motiv"...dar si cazuri in care s-a inregistrat cim fara nici o problema.Ce sa mai inteleg?
Deci, sa reluam.......
Dupa modificarea LSC, putem trage urmatoarele concluzii:
a) asociatul unic are drepturile si obligatiile ce revin adunarii generale a asociatilor;
b) calitatea de asociat unic nu este incompatibila cu aceea de administrator, situatie in care acestuia ii revin si toate obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate;
c) asociatul unic poate sa fie si salariat si administrator in acelasi timp, fara a fi nevoit sa opteze pentru una dintre aceste functii.

Art. 196 ind.1 alin.3, (anterior modificarii prin OUG nr. 82/2007), prevedea ca asociatul unic putea avea calitatea de salariat al SRL al carui asociat unic era, cu EXCEPTIA cazului in care avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administratie.
Prin urmare, daca asociatul unic era si administrator al societatii, conform legii nu putea sa aiba calitatea de salariat al societatii.
Dimpotriva, daca asociatul unic nu era administrator al societatii, el putea sa fie salariat al societatii – contractul de munca era semnat de catre asociatul unic, in calitate de angajat, respectiv de catre administratorul societatii (altul decat asociatul unic !), in calitate de angajator.

Alte discuții în legătură

Angajari serbu delia serbu delia Un administrator unic poate fi si angajat al acelei societati? Multumesc pt. ajutor! (vezi toată discuția)
Carte de munca sabinahsabina@yahoo.com sabinahsabina@yahoo.com poate un asociat si administrator al unui s.r.l sa aiba carte de munca deschisa la respectiva societate (vezi toată discuția)
Asociat unic, simultan angajat si administrator, intr-un srl ion tomescu ion tomescu Poate asociatul unic al unei societati cu raspundere limitata, in calitatea lui de administrator, sa fie angajat cu CIM in functia Director General si simultan ... (vezi toată discuția)