avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptia pentru neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptia pentru neplata pensiei alimentare

buna ziua,
as vrea daca se poate informatii privind prescriptia pentru neplata pensiei alimentare
Este cazul unei cunostinte care in timpul facultatii a avut o relatie cu o colega din care a rezultat un copil. A recunoscut copilul,i s-a fixat pensia alimentara dar din 2003 nu a mai platit-o,deoarece copilul si mama sa sunt in strainatate.Intrebarea mea este daca neplata pensiei alimentare se prescrie (sunt 7 ani in care nu a fost achitata),si care sunt consecintele neplatii acesteia.
Cel mai recent răspuns: da_na , utilizator 20:32, 7 August 2013
1. Se prescrie tot ce este mai mult de 3 ani de zile ... asadar , se poate recupera pensia alimentara neplatita din urma cu cel mult 3 ani de zile.

2. Abandonul de familie este o infractiune, prevazuta si pedepsita de art. 305 din Codul Penal. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
- parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
- neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
- neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
si pentru abandon de familie care sunt urmarile,pedeapsa?
pensia alimentara cum va fi stabilita(pentru ultimii 3 ani),la hotararea judecatoreasca s-a stabilit o suma...ramane aceeasi ?
Pedeapsa este inchisoare de la la 1 la 3 ani sau amenda.
Sa solicite instantei majorarea pensiei.
Presupunand a fi la prima abatere,cat este cuantumul amenzii?
Pensia alimentara marita va fi platita pe acesti ultimi 3 ani sau numai dupa o alta hotarare judecatoreasca?

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare- rea credinta? hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa ma interez daca neplata pensiei alimentare este dovada de rea-credinta sau imposibilitate de plata. In urma hotararii judecatoresti de ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)