avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apa oprita
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apa oprita

au voie sa opreasca apa potabila la bloc? in caz de neplata nu i se pune in vedere asociatiei de proprietari ca i se va opri apa rece si nu se ajunge macar la o solutie de esalonare a platii datoriei?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:16, 7 Septembrie 2010
Ba se si someaza si se poate negocia si esalonare a restantelor.
Dar furnizorul trebuie sa aiba si cu cine discuta.....
O fi avut cu cine?
daca nu sa oprit din cauza unei defectiuni la vreun apartament (adica temporar) si respetivu nu anuntat...ar fi una. Daca a oprit furnizoru, pe semne ca au trimis o adresa la asociatiei...asociatia nu a anuntat ca e posibil oprirea apei daca nu se mai aduce din sumele restante catre plata...sau cum zicea user precedent, furnizorul nu a aavut cu cine sa discute si a recurs la o metoda fortata care sigur va avea si efect...adica cei ca dumneavoastra, buni platitori, veti incepe sa faceti galagie, eventual cu reprezentantii asociatiei veti merge pe la usile restantierilor si le puneti in vedere ca intruntermen cat mai scurt sa achite integral sau partial sumele restante catre asociatie. Apoi cu sumele stranse, se depun la furnizor si acestia or sa reia furnizarea mult necesarei apei recei(potabile).
jerryku a scris:

au voie sa opreasca apa potabila la bloc? in caz de neplata nu i se pune in vedere asociatiei de proprietari ca i se va opri apa rece si nu se ajunge macar la o solutie de esalonare a platii datoriei?

Da, au voie sa opreasca apa potabila in bloc!
In contractul de furnizare sunt stipulate conditiile de penalizare, de notificare, de reziliere a contractului, de sistare a furnizarii...
Esalonarea platii restantelor si penalizarilor se poate face la cererea asociatiei ca si beneficiar.
Dati-mi voie sa va raspund ca sa stiti cu ce s-a schimbat situatia din 2009 (cand am observat ca ati sfatuit pe unii sa-si vada de treaba sa plateasca) ...
Indiferent de motivul pentru care nu pot fi platite facturile la timp de catre asociatii, e criza in Romania si trebuie sa fim constienti ca ni s-au redus tuturor bugetarilor salariile si ca va dura chestiunea in cauza cel putin un an (sunt optimist).
Ca o consecinta, pe langa faptul ca cei datornici nu pot/nu vor sa plateasca, preferand sa-si mentina nivelul de trai, vor mai aparea si alti "rau platnici" care vor prefera sa plateasca bancile si sa-si ingrijeasca copiii in detrimentul platii lunare la intretinere.
Mai mult, se apropie iarna cu pasi repezi ... iar majoritatea (cu exceptia celor rau platnici, desigur) folosesc centrale de apartament pentru incalzire, care instalatii functioneaza cu apa rece (e mai dramatic daca nu ai nici caldura si nici apa potabile ... seamana cu Etiopia, nu?).
Prin urmare, cat timp se vor inmulti numarul de facturi restante ... nu vom avea apa decat printre picaturi.
Eu sunt din Iasi, si la Iasi SC APAVITAL SA, cu actionari primariile din judet alimentate de aceasta societate, ne-a intrerupt apa potabila 2(doua) saptamani exact pe timpul caniculei in luna august.2010 si acum urmeaza iar sa o intrerupa pentru motivul ca nu poate achita rata angajata prin angajament, pentru ca nu are de unde sa dea bani, desi majoritatea suntem la zi.
Datoriile acumulate de asociatie sunt "istorice" si eu nu am nici o vina (nici nu locuiam acolo) pentru datoriile altora si lipsa de fermitate in aplicarea legii a instantelor ... pentru ca au fost dati in judecata datornicii .... dar noi tot datori suntem!
Acum au fost iar dati in judecata acesti datornici ... si vom astepta o vreme, cu apa oprita luna de luna cate 2 saptamani ... sa vedem rezultatul acestor procese.
Datornicii ne ignora pentru ca oricum nu au bani cu care sa plateasca ... asociatia nu poate face nimik fara sa genereze probleme de ordine publica, iar noi nu putem beneficia de contracte individuale pentru ca nu are nimeni interesul afara de noi, cei abuzati luna de luna de acesti nemernici!
Am inteles ca sa initiat un proiect de lege care sa oblige furnizorii sa ne taxeze/contorizeze individual ... dar e pierdut pentru vreo 10 ani prin camerele de specialitate ale parlamentului.

Inchei reamintind ca daca nu este reglementat prin lege nu inseamna ca au dreptate ... si ca drepturile omului prevad ca toata lumea are drepturi indiferent de persoana cat timp nu incalca drepturile celorlalti!

Daca societati ca SC APAVITAL IASI SA se folosesc de Asociatii ca de un tampon intre ei si locatari atunci ,metodele de intrerupere a furnizarii apei pentru a forta rau platnicii, chiar daca noi restul platim la zi si avem situatii nu tocmai bune (unii sunt bolnavi la pat, altii au copii mici care pun manuta la WC fara sa stie sa se fereasca, altii sunt batrani si nu pot cara bidoane cu apa sa bea apa sau sa se spele ... si toti astia platesc cu buna credintza "la zi") nu sunt decat metode de discriminare si abuz avand in vedere ca nu opresc apa pe toata asociatia ... ci doar la cateva scari, desi factura este emisa pe toata asociatia si contractul este semnat cu TOATA asociatia. Consider ca astfel se incalca drepturile omului ... cat timp ei refuza orice alta cale de atac (nu au dat in judecata asociatia desi sunt 3 facturi neplatite , debite de 7,992.66 si penalitati acumulate de 23,887.05) motivand sistarea apei prin "nerespectare angajament de plata,adm. Florea Angela".
Surpriza o constituie factura in sine care cuprinde si apa potabila "rece" si apa calda (unde sunt majoritatea datoriilor acumulate) care nu a fost si nu este oprita niciodata, de care beneficiaza datornicii, si de care nu beneficiaza decat foarte putini dintre cei "la zi". Deci iata inca un abuz/discriminare.
Cred ca aceste societati au fost create pentru si in folosul cetateanului ... si nu invers, adik noi sa existam pentru ei ... dar din care noi nu prea tragem foloase ci doar ponoasele altora ...
E retoric sa intreb daca exista dreptate ... intrucat legal ei sunt acoperiti iar noi nu!
Va multumesc si ... pot completa cu detalii!

PS: Asociatia se numeste ASOC.PROPR.PT 11 DACIA II, administrator Florea Angela iar detalii despre sistari obtineti de la [ link extern ]
PPS: Va rog sa ma iertati pentru inflacarare, sunt pornit impotriva lor, nu a dvs.

Cu stima,
Marian Birladeanu
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
roxtaz, utilizator
Citez raspunsurile primite de la directorul Ioan Toma (SC APAVITAL IASI SA):

Ion TOMA
to me
show details Aug 16

Stimate Domnule Birladeanu,

Imi cer scuze pentru ca v-am spus ca nu am oprit apa,dar am primit acum situatia de la facturare si am vazut ca era inchis blocul dvs..Cologul meu, responsabil de zona ,a venit azi din concediu si nu stia dizpozitia mea sa nu inchidem pe canicula.El a vazut ca indicatorul de incasare e mai scazut si a trecut imediat la procedura.Trebuie inteles, pentru ca gradul de incasare este pentru ei este indicator de salarizare.Am dat dizpozitie sa se deschida imediat apa ,dar va rog sa interveniti pe langa administrator sa incerce sa recupereze banii de la rai platnici,sa faca o esalonare la noi,ca trece canicula si vom fi nevoiti sa sistam serviciile ,lucru pe care nu-l dorim nici noi ,pentru ca din asta traim.

Cu stima,
Ion Toma


PRECEDAT DE UN ALT MESAJ:

Stimate Domnule Birladeanu,

Mai intai imi cer scuze pentru disconfortul creat prin intreruperea apei ,iar privind “nereglementarea” unor lucruri sa stiti ca ele sunt foarte clar reglementate,problema fiind ca fiecare sa-si faca datoria.Pentru a detalia acest lucru fac urmatoarele precizari:

-APAVITAL este un operator economic(infiintat conform legii 241/2006-privind alimentarea cu apa si canalizare) ce a preluat in exploatare(printr-un contract de delegare) sistemul public de alimentare cu apa a oraselor si comunelor din judetul Iasi(cca. 150 de localitati).Sistemul public de alimentare cu apa cuprinde diferite tipuri de instalatii specifice ca:drenuri,foraje,statii de tratare,statii de pompare,rezervoare,conducte de aductiune,conducte de distributie ,bransamente.Ultimul element al sistemului public il reprezinta contorul de bransament,iar ceea ce urmeaza dupa contor pana la robinetii din cladiri(case sau blocuri) reprezinta instalatii interioare proprietate privata a fiecarui beneficiar(proprietar de casa sau Asociatie de Proprietari).

-beneficiarul, in cazul dumneavoastra Asociatia de Proprietari,are in exploatare aceasta instalatie interioara si conform legii locuintei 230/2007 are obligatia sa se ocupe de intretinerea si repararea ei,precum si de repartizarea consumurilor pe fiecare proprietar ,incasarea sumelor aferente si plata facturilor .

Conform contractului dintre APAVITAL si Asociatia de Proprietari din care faceti parte ,furnizorul si-a indeplinit obligatiile,in sensul ca, a livrat apa pentru care a emis si o factura.Obligatia beneficiarului era sa plateasca aceasta factura intr-un anumit termen si nu a facut-o.Atunci ,tot conform reglementarilor in vigoare,furnizorul notifica beneficiarului ca are restante si daca nu plateste se va opri furnizarea.Administatorul Asocitiei ne comunica ca are probleme in recuperarea sumelor si ne specifica la ce scari are cele mai mari neincasari pentru a opri furnizarea.

Dupa cum vedeti reglementarile sunt clare,problemele apar din momentul cand cineva nu-si face datoria ,si in acest caz nu APAVITAL e cea care nu si-a facut-o.Sigur puteti spune ca ce vina aveti dumneavoastra daca vecinii nu platesc,dar sa stiti ca avem o mare vina(spun “avem” pentru ca si eu stau la bloc si si la mine sunt aceleasi probleme cu rai platnici)deoarece noi alegem comitetul executiv,presedintele si administratorul asociatiei ,si daca nu alegem bine suferim cu totii.

APAVITAL este obligata sa actioneze sa-si recupereze sumele restante pentru ca altfel nu-si poate plati la randul sau furnizorii si datoriile catre stat,noi neprimind nici o subventie,traind numai din ce incasam de la beneficiarii serviciilor noastre.Va inchipuiti ce s-ar intampla sa nu putem plati EON-ul si sa oprim apa in tot orasul,si atunci oprim acolo unde sunt probleme cu incasarea si astfel nu ajungem la situatii mai gtrave.

Sa stiti ca aceste reglementari sunt in toata tara si chiar si in Uniunea Europeana. L a noi se incearca sa se modifice legea in sensul incheierii unor conventii pentru facturare si incasare individuala,problema aparand acolo ca nu poti interveni, ca stat, pe o proprietate privata si sa-l obligi ce sa faca,si atunci nu mai e lege ci doar o recomandare.

In speranta ca nu am fost prea tehnic in explicatiile mele si cerandu-mi scuze inca o data pentru disconfortul creat,va urez multa sanatate.

Cu stima,
Ion Toma

P.S. Sa stiti ca pe perioada Codului Galben nu am oprit furnzarea apei,doar am trimis notificarile regulamentare.



FARA CUVINTE!

Alte discuții în legătură

Vor sa opreasca apa rece Alexandru2 Alexandru2 Am si eu o intrebare presedintele si vice presedintele blocului impreuna cu administratorul vor sa opreasac furnizarea apei potabile prin ne plata ... (vezi toată discuția)
Apa menajera Stanciut Stanciut Regia de apa poate sa opreasca furnizarea apei la asociatile de proprietari pentru restanta.Mentionez ca avem procese pe rol cu rau platnici? (vezi toată discuția)
A oprit apa in tot blocul administratorul de la un alt bloc stefanpetu stefanpetu BUNA SEARA ADMINISTRATORUL DE LA BLOCUL M128 A OPRIT APA PENTRU BLOCUL M129 PE MOTIV CA 7 FAMILII DIN 35 AU RESTANTE MARI.Conducta principala vine din ... (vezi toată discuția)