avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apa oprita
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apa oprita

au voie sa opreasca apa potabila la bloc? in caz de neplata nu i se pune in vedere asociatiei de proprietari ca i se va opri apa rece si nu se ajunge macar la o solutie de esalonare a platii datoriei?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:16, 7 Septembrie 2010
Problema si necazul dv. este fals indreptat impotriva furnizorului.
Ca sa va redirectionati necazul acolo unde este sursa lui, analizati de fapt in ce fel de sistem locuiti si cine se face cu adevarat vinovat de situatia creata.

Traiti intr-un bloc de locuinte, sistem creat pe vremea cand toata lumea (sau aproape) isi putea plati cota lunara la intretinere, sistem cu o infrastructura de baza comuna din care fiecare proprietar isi ia apa, gazul, caldura necesare.
Pentru acest consum trebuie sa plateasca. Este o simpla relatie comerciala intre furnizor si beneficiar - furnizor si asociatia de proprietari.

Legea 230/2007 si HG 1588/2007 reglementeaza felul in care asociatiile isi administreaza proprietatea comuna, inclusiv cum primeste factura de la furnizori, o imparte intre proprietarii-consumatori, o incaseaza, dar si cum trebuie sa procedeze atunci cand nu poate strange acesti bani.

Nu vreau sa fiu cinica, dar atunci cand accepti sa locuiesti intr-un asemenea sistem trebuie sa te astepti sa ti se intample si necazuri casunate de altii. Si totusi...... ca sa nu ni se intample sistarea apei, asociatia trebuie sa-si ia niste masuri de precautie strict necesare:
- sa nu scape din ochi restantierii, sa-i someze, sa-i cheme in instanta atunci cand sumele restante sunt inca mici si mai usor de platit, pentru cei cu sume mai mari sa ceara judecatorului sa hotarasca deconectarea individuala de la conducta comuna
- sa-si constituie un fond de rulment asigurator pentru cazurile de sume restante masive
- sa aiba un contact permanent cu furnizorul la care se stie dator, sa faca esalonari de plata a restantei.

Drepturile dv. de consumator bun-platnic vi se incalca, nu pentru ca furnizorul este rau-intentionat, ci pentru ca dv. si altii ca dv., de fapt toti locatarii din blocuri, suntem captivi ai unui sistem comun de locuire si putem scapa din acest clenci, nu prin izolare, creandu-ne robineti direct catre furnizor, ci mai ales prin eficientizarea vietii in asociatie, prin implicare adevarata si ferma a tuturor proprietarilor care vor sa locuiasca in conditii decente.
Nu puteti sa cereti furnizorului sa va respecte niste drepturi, atata timp cat nu-i platiti serviciile sau i le platiti insuficient, iar in asociatii este o delasare condamnabila.
Am si eu o intrebare:
Intro asociatie de propr. o persoana nu vrea sa plateasca apa de luni de zile .. e vorba de 6 luni... Acum: asociatia poate face o intelegere, sau un act aditionalla contrat cu regia de apa, ca atunci cand un locatar nu mai vrea sa plateasca apa rece, cei de la regia de apa sa opreasca furnizarea apei doar la acel locatar? Adunarea Generala a asociatiei ste de acord cu un astfel de act aditional. Undeva intrun art era mentionat ca furnizorul se poate indrepta direct catre acel locatar rau platnic.

Deci se poate creea un astfel de act aditional la contract? prin care furnizarea apei rece sa fie orpita doar la acel locatar rau platnic?

Da?
N-ar fi mai simplu sa intrebati la furnizor? Pentru ca el poate fi sau nu de acord cu aceasta deconectare.
Oricum, deconectarea se face in urma unui ordin judecatoresc, asta ca sa se evite abuzurile.
lupearobertmihai a scris:
asociatia poate face o intelegere, sau un act aditionalla contrat cu regia de apa, ca atunci cand un locatar nu mai vrea sa plateasca apa rece, cei de la regia de apa sa opreasca furnizarea apei doar la acel locatar?
...
se poate creea un astfel de act aditional la contract? prin care furnizarea apei rece sa fie orpita doar la acel locatar rau platnic?

Asociatia poate face o intelegere daca are cu cine sa se inteleaga. Adica aceasta intelegere trebuie facuta cu furnizorul, conceputa, acceptata de ambele parti, semnata, parafata... Asa ca nu asociatia face intelegerea ci ambele parti: asociatia si furnizorul. Apoi, pentru realizarea practica a opririi furnizarii apei la un apartament trebuie sa existe si posiubilitati tehnice. Dar nu cred ca furnizorul se va implica in asemenea actiune din moment ce factureaza pe apometrul asociatie si toata instalatia de apa de dupa apometru este in administrarea asociatiei.
Daca aveti posibilitatea tehnica de a opri apa acelui rau platnic, decideti in comitetul executiv, trimiteti-i o notificare si un termen de plata cu avertismentul ca incepand cu data de ... i se va opri apa. Dupa expirarea termenului opriti apa acelui apartament . Nu va btrebuie acordul altcuiva sau intelegere cu furnizorul.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vor sa opreasca apa rece Alexandru2 Alexandru2 Am si eu o intrebare presedintele si vice presedintele blocului impreuna cu administratorul vor sa opreasac furnizarea apei potabile prin ne plata ... (vezi toată discuția)
Apa menajera Stanciut Stanciut Regia de apa poate sa opreasca furnizarea apei la asociatile de proprietari pentru restanta.Mentionez ca avem procese pe rol cu rau platnici? (vezi toată discuția)
A oprit apa in tot blocul administratorul de la un alt bloc stefanpetu stefanpetu BUNA SEARA ADMINISTRATORUL DE LA BLOCUL M128 A OPRIT APA PENTRU BLOCUL M129 PE MOTIV CA 7 FAMILII DIN 35 AU RESTANTE MARI.Conducta principala vine din ... (vezi toată discuția)