Is si eu o salariata amarata, destul de nervoasa in acest moment dupa o discutie aprinsa. datele problemei:
1. e primul meu job unde lucrez de 8 luni de zile. ieri am depus o cerere prin care cer incetarea contractului de munca, cf articolul 55 litera b (cu acorul partilor), incepand cu 12 nov (15 zile pt ca nu am functie de conducere)
2. azi am vb secretara: cand pot veni sa-mi ridic cartea de munca? dupa o discutie aprinsa a stabilit ziua de luni, 12 nov. dupa 15 minute a venit in birou spunandu-mi ca mi s-a pierdut cartea de munca si ca tb sa-i aduc din nou actele necesare refacerii cartii de munca (ca despre ea e vorba). presimt ca o sa-mi ceara actele in original, desi am copie dupa cazier si cum nu-s din bucuresti o sa-mi ia timp pana sa-i aduc unu in original. deja incep sa ma enervez din nou.
intrebarea mea e: ce pot sa fac?
alta nedumerire: am citit codul muncii si nu cred ca am gasit raspuns la intrebarea: am dreptul sa-mi iau concediu de odihna daca nu a trecut 1 an de zile de cand m-am angajat?
Puteti sa va luati oricand concediu de odihna. Nu este prevazuta in Codul Muncii o perioada anume in care sa lucrati si abia apoi sa va luati concediu. Mai demult era prevazut sa luam concediul abia dupa un an de munca, dar s-a abrogat.
Va luati concediu cat aveti dreptul la 8 luni lucrate.
Daca la un an aveti dreptul la 21 zile, atunci la 8 luni cam 14 zile.
Trebuie spus ca in cazul desfacerii CIM cu art. 55 lit b (acordul partilor)nu trebuia sa efectuati preaviz, cele 15 zile preaviz sunt in cazul demisiei (art. 79).
Carnetul de munca o data pierdut nu se reface asa, mai intai se publica pierderea in MOf. ........adica este o procedura............
Parerea mea este ca nu ti s-a intocmit carnet de munca, si oricum pentru intocmirea lui nu trrebuiesc aduse alte acte , ca doar nu a fost pierdut cu tot cu dosarul de angajare......:D este o aberatie.
Daca nu accepta copiile, ar trebui sa spuna unde sunt originalele......,dar le vor accepta, altfel ar fi bine sa intrebi daca nu cumva tocmai se gandesc sa te angajeze abia acum si numai au acte........
Sper ca te referi la originalul doar de la cazier, ca diplomele nu se depun in original niciunde ( ma refer la slujbe).
Deja ti s-a raspuns in privinta c.o.