avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ordonanta 58/2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ordonanta 58/2010

Buna ziua, avem o intrep. individ. din 2010, am fost cu declaratiile la casa de asig. si, ne-a calculat din ziua infiintarii a firmei ( Aprilie 2010 ) restanta la CAS de 1300 roni. Intrebarea mea este, daca e legal , pt, ca am contract de munca pe durata nederminata si platesc oricum CAS, iar, ordonanta e valabil din 01/07/2010. Cum poti cere bani retroactiv?? Sa platesc sau nu?? pe iulie 2010 firma a avut venit 0. multumesc.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 17:11, 2 Septembrie 2010
cas = casa de asigurari de sanatate sau pensii?
casa de asigurari de sanate. la pensii nu mi-a luat declaratia, spunind ca am venit 0 ( pe iulie 2010 ) si nu are treaba cu noi in acest caz.
casa de sanatate a procedat corect, intrucat si inainte de aparitia OUG 58/2010, aveati obligatia de a plati contributia, chiar daca sunteti si salariat cu contract ind. de munca.

art. 257 din legea nr. 95/2006 valabila in 2010
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiilor obligatorii de catre pensionari ylebratu19 ylebratu19 Buna ziua. Doresc sa va intreb daca mai este valabil raspunsul dvs. catre un cititor, din 30 august 2010 privind contributiile individuale de asigurari ... (vezi toată discuția)
Cass si pentru asigurari? ContSters23466 ContSters23466 cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part ... (vezi toată discuția)
Contr asig . sanatate pentru pfi , pfa cotmro cotmro 1.Va rog sa ma lamuriti daca in calitate de PFA( sau mai inainte PFI ) trebuie sa platesc contr. asig . sanatate. mentionez ca sint angajata si la stat , ... (vezi toată discuția)