Dediu Nicolae a scris:
Art.108 alineatul 1,punctul 1 din Codul civil....
Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
1.cu amenda de la 50 de lei la 700 de lei:....
Deci judecatorul va stabili o amenda cuprinsa intre 50-700 lei.
Bun! m-am lamurit cu privire la felul si cuantumul sanctiunii!:D
Dar, in conditiile actuale, vorbind despre prezentul reglementat de legile in vigoare, care este raspunsul dv. la intrebarea : cand este obligatorie sedinta de informare asupra medierii?
Pentru ca art 6 din Legea nr.192/2006, asa cum a fost modificat prin Legea nr.370/2009 ( intrat in vigoare la 03.03.2010) prevede doar ca: " organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele" . Nici o vorba despre obligativitate, nimic despre sanctiuni, repet, asta este in prezent!
In viitor, vom vedea ce se va intampla!
Din ceea ce am aflat, actualmente se practica protocoalele incheiate cu instantele, pentru ca acestea sa exercite rolul activ in recomandarea medierii, intrucat, din pacate, unii judecatori nici nu cunosc faptul ca exista Legea medierii:O ( si aici l- am citat pe stimatul trainer Zeno Sustac)