avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Cand sedinta de informare cu privire la mediere este ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Cand sedinta de informare cu privire la mediere este obligatorie ?

Am gasit pe net un articol...el se numeste....Refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii va fi sanctionat
Iata ce spune acolo...
Articolul se modifica si se completeaza astfel :
La art.108 alineatul 1,punctul 1, dupa litera e) se introduce o noua litera,lit. f) cu urmatorul cuprins:
f)refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care,potrivit legii, participarea la sedinta de informare este obligatorie.
Ce parere aveti despre asta?
Cel mai recent răspuns: Constantin Asofronie , Consilier juridic 00:09, 11 Noiembrie 2010
e o idee laudabila, dar perfectibila.. nu e destul de clar cine face informarea desprea avantajele medierii, cine aplica sanctiunea daca partile nu se prezinta..din ceea ce inteleg eu problema sta asa:
reclamantul da paratul in judecata, instanta legal sesizata, la primul termen, sau pana la primul termen, trimite partile sa ia cunostiinta de avantajele medierii>>> de unde>>>??? dupa aceea daca partile daca nu se inteleg se judeca in continuare.. daca nu se prezinta la termenul de a lua cunostiinta de avantajele medierii, instanta aplica sanctiunea..nu e clar unde trimite instanta partiel sa ia cunostiinta de avantajele medierii.. sa presupunem ca la mediator.. bun! deci primul termen la care partile sunt legal citate, va fi un termen pierdut ptr ca trebuie indeplinita aceasta procedura prin care partile sa ia cunostiinta de avantajele medierii de la un mediator.. pentru ca nu vad sa stea judecatorul sa explice partilor: oameni buni, uite asa si pe dincolo, cum sta treaba cu medierea..sau mai intai face apelul in dosarele aflate la primul termen si pe urma la toate partile prezente le tine o dizertatie privind avantajele medierii?
hai sa fim seriosi.. e clar ca legea nu e clara...altfel e o lege buna.. dar nu e clara.. normele de aplicare trebuie sa clarifice procedura
a_fleancu a scris:

Face parte din ciclul - reformare fara rost sau hai sa facem si noi ceva sa nu zica lumea ca stam degeaba.

Si cum argumentezi cele de mai sus ?
aemilius a scris:

a_fleancu a scris:

Face parte din ciclul - reformare fara rost sau hai sa facem si noi ceva sa nu zica lumea ca stam degeaba.

Si cum argumentezi cele de mai sus ?


Ati citit cumva mesajele postate in acest subiect?
Ati vazut vreunul de apreciere la adresa reglementarilor?
Art.108 alineatul 1,punctul 1 din Codul civil....
Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
1.cu amenda de la 50 de lei la 700 de lei:....

Deci judecatorul va stabili o amenda cuprinsa intre 50-700 lei.
Dediu Nicolae a scris:

Art.108 alineatul 1,punctul 1 din Codul civil....
Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
1.cu amenda de la 50 de lei la 700 de lei:....

Deci judecatorul va stabili o amenda cuprinsa intre 50-700 lei.


Bun! m-am lamurit cu privire la felul si cuantumul sanctiunii!:D

Dar, in conditiile actuale, vorbind despre prezentul reglementat de legile in vigoare, care este raspunsul dv. la intrebarea : cand este obligatorie sedinta de informare asupra medierii?
Pentru ca art 6 din Legea nr.192/2006, asa cum a fost modificat prin Legea nr.370/2009 ( intrat in vigoare la 03.03.2010) prevede doar ca: " organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele" . Nici o vorba despre obligativitate, nimic despre sanctiuni, repet, asta este in prezent!
In viitor, vom vedea ce se va intampla!

Din ceea ce am aflat, actualmente se practica protocoalele incheiate cu instantele, pentru ca acestea sa exercite rolul activ in recomandarea medierii, intrucat, din pacate, unii judecatori nici nu cunosc faptul ca exista Legea medierii:O ( si aici l- am citat pe stimatul trainer Zeno Sustac)

Alte discuții în legătură

Câteva aspecte referitoare la procedura informãrii despre avantajele medierii ºi despre procedura medierii. Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator Medierea este o procedură alternativă instanţei de judecată , prin care pot fi soluţionate pe cale amiabilă conflictele dintre persoanele fizice ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Mai e obligatorie sedinta de informare? Imparatul Imparatul http://www.stiripesurse.ro/ccr-a-desfiintat-obligativitatea-medierii/ Daca nu, e o decizie perfecta. Interventie moderator: avertisment pentru incalcarea ... (vezi toată discuția)